Един от най-скъпите в света джобни часовници бе продаден на търг за близо 24 милиона щатски долара

1
Добави коментар
diyan.nikolov.5
diyan.nikolov.5

Един от най-скъпите в света  джобни часовници бе продаден на търг на Sotheby’s в Женева. Часовникът  Henry Graves Supercomplication марка Patek Philippe бе  продаден за  рекордните 23,2 милиона швейцарски франка (23,9 милиона щатски долара),  съобщава Reuters.

“Часовниците Henry Graves Supercomplication поставиха нов световен рекорд, надминавайки повече от два пъти предишния рекорд от преди 15 години” – се казва в изявление на аукционната къща,  публикувано след приключването на търга.

Джобните часовници от розово злато, известни  също като “Светия Граал” или “Moна Лиза”, са направени в началото на 30-те години по поръчка на банкера от Ню Йорк Хенри Грейвс, който се обзаложил  с друг магнат, че ще стане  собственик на най-сложните часовници в света. Освен стандартните стрелки за час, минута и секунда, те имат още  24 различни механизми, включително календар, лунна фаза, хронограф с точност до стотни от секундата и други функции.

За създаването на тези часовници на  фирмата Patek Philippe са и трябвали  осем години. За времето си това е абсолютен  връх на технологиите. Часовниците се състоят от 920 части. На техния цифeрблат може да се види точната карта на звездното небе, така както се вижда от прозореца на Грейвс, който живее на 64-та улица в Манхатън, в близост до Central Park в Ню Йорк. Henry Graves Supercomplication остава най-сложният часовник в продължение на 56 години,  губейки накрая първенството от часовници,  произведени чрез използване на компютърни технологии.

Коментари