25 безумни японски идеи

3
Добави коментар
pepas
pepas

Японците винаги са се славели с това, че са с крачка напред спрямо останалия свят по отношение на технологиите. Японците са невероятно изобретателна и ефективна нация. Но понякога тяхната креативност и технологични изисквания отиват твърде далеко, благодарение на което на бял свят се появяват неща, които са странни и шокиращи за останалия свят.

 

 

1. Изкуствени кучешки зъби

Японките буквално губят ума си  по заострените зъби, които в страната на изгряващото слънце наричат «ябеа». Японските жени са готови да похарчат стотици долари за козметични процедури, за да добавят изкуствени удължители на кучешките си зъби.

2. Тоалетни чехли

Японците се славят със строгите си привички по отношение на хигиената, затова не е удивително, че имат тоалетни чехли, които се използват за да се сведе до минимум контакта между пода в санитарния възел и останалите части на дома.

3. Необикновени паркинги

В Япония живеят повече от 126 милиона души. Естествено, икономията на място е един от главните проблеми и паркоместата не са изключение. Ако отидете в търговски център, вероятно ще се натъкнете на ето такива места за паркиране.

4. Майонеза

Ако се съди по съставките, японската майонеза по нищо не се отличава от познатата ни, но начинът на употреба в Япония прави японците странни. Докато целият свят използва майонезата за сандвичи и салати, японците я използват за сладолед, чипс и даже палачинки.

5. Суперчадър

Когато проливният дъжд е придружен със силен вятър, обикновеният чадър е безполезен. Японците решили проблема много изобретателно.

6. Момичета в асансьора

На запад придружителите в асансьора отдавна вече не се срещат – така е по-евтино. Но в Япония не трябва да се учудвате ако в мола или хотела видете момичета, които придружават асансьора и помагат на хората..

7. Куче в микровълнова

Суперчадърът ще ви защити от дъжда, но какво ще правите, ако ви стане студено? Забравете за одеялата! Японците са измислили невероятно кученце, което ще ви сгрее. Просто го сложете в микровълновата – и вуала!

8. Сън в офиса

Спането в офиса е неприемливо поведение при нас, за което могат да ви накажат или даже да загубите работата си. Японската бизнес-култура позволява на сътрудниците в офиса, които работят много, да си дремват (т. нар. «инемури») на работното място. Някои сътрудници даже имитират «инемури», за да може техните шефове да си помислят, че те работят твърде много.

9. Японско уиски

Опитвали ли сте някога японско уиски? Обезателно трябва да пробвате. То е достъпно практически навсякъде и бързо печели популярност поради своето качество. Бранда Suntory’s Hibiki неотдавна получи няколко награди като „най-доброто уиски в света“.

10. Поставка за брадичката в метрото

Японците работят твърде много, затова не е учудващо, че понякога заспиват направо в метрото. Затова някои работохолици използват това особено устройство.

11. Необикновени добавки към сладоледа

Необикновения японски вкус е добре известен, но някои неща са направо шокиращи. Ето, например, вие бихте ли пожелали да опитате сладолед с конско, кактус, въглища или октопод?

12. Прибор за изследване на ушите

И така, представете си, че ви се наложи спешно да погледнете в собствените си уши. Това японско изобретение ще ви помогне в това начинание. Благодарение на специалния прибор можете да откриете в собствените си уши неподозирани съкровища.

13. Търговски автомати

На пръв поглед повечето японски автомати не се различават от тези, които можете да видите в Европа или Америка. Но ту тяхното разпространение и съдържание е много по-голямо. От японски автомат можеш да купиш практически всичко – от предмети на културата близо до храмовете до пресни яйца, палачинки и батерийки. А също и чадъри и даже долно бельо.

14. Деца-бърсалки

Да, правилно сте прочели: деца-бърсалки. Просто дайте на своя мълчуган да почисти дома, докато пълзи. Този комбинезон е със „вградена“ бърсалка – още едно абсурдно изобретение на японците.

15. Безкрайни балончета

Толкова много хора обичат да пукат балончетата на опаковачният полиетилен. Японците издигат това всенародно развлечениена ново ниво и измислили… безкрайни балончета, които  постоянно се пълнят с въздух и могат постоянно да се пукат!

16. Най-краткият в света ескалатор

Намира се в приземието на универсалния магазин More’s в японския град  Кавазаки. Той има само 5 стъпала и височина — 83 см.

17. Призрачна гора за самоубийства

За много хора гората е място за разходка и отдих. Но в Япония даже тук не се разминава без странности. Японската гора Аокигахара официално се нарича „гората на самоубийствата“. Тя се намира в подножието на Фуджи. Дърветата в тази гора растат толкова плътно, че блокира вятъра и тук винаги е призрачно тихо. Именно затова тя станала популярно място за самоубийство. Според статистиката, тук всяка година се самоубиват около 100 души.

18. Kit Kat с необичаен вкус

Кой не е опитвал Kit Kat? А също така сте чували и за странните вкусове на японците. Е те са се добрали и до Kit Kat. Какво ще кажете за Kit Kat с вкус на печени картофи и соев сос? А може би искате да опитате Kit Kat с вкус на уасаби? Това са едни от най-популярните шоколадчета в Япония.

19. Възглавници за самотни мъже

За тези японци, които нямат жени или приятелки, местните компани изработват ето такива възглавници. Е, в крайна сметка, тази изкуствена приятелка никога няма да спори с теб.

20. Възглавници за самотни жени

Естествено, самотните жени също не са забравени.

21. Брайловата азбука на бирените кутийки

Бирените кутийки в Япония са маркирани със знаци от Брайловата азбука. Те са за слепи, които също заслужават радост във формата на студена бира. Ето такава трогателна и задължителна е грижата за незрящите в Япония.

22. Велосипеди, велосипеди и пак велосипеди

Заради пренаселението и липсата на място велосипедите отдавна са станали за японците едни от най-удобните средства за придвижване. Така че подобни зрелища не са рядкост в страната, особено около гарите и търговските центрове.

23. Японските тоалетни

Тази японска „супертоалетна“ е с функция за подаване на вода, която ще ви… измие. И макар японците отдавна да са привикнали към такава… грижа, за чужденците това може да е плашещо.

24. Островът на противогазите

Югоизточно от Хоншу се намира остров Миякедзима ас активния вулкан Ояма. От момента на неговото последно изригване през 2005 г. започнало постоянно изтичане на отровни газове. По тази причина жителите му са принудени постоянно да носят противогази! Ако във въздуха се забележи рязко покачване на съдържанието на сяра, веднага сработва сигнал за тревога.

25. Капсулни хотели

Това е може би най-безумното изобретение на японците подето от целия свят. Подобни хотели за пръв път се появяват в Токио през 1979 г. и до днес успешно обслужват стотици хиляди клиенти – от заети бизнесмени до пияници, които се боят да се върнат в къщи късно през нощта.