Рамзан Кадиров: Убихме лидер на „Ислямска държава”

8
Добави коментар
hristiqnin
hristiqnin

„Врагът на исляма Тархан Батарашвили, който се назоваваше Омар ал-Шишани, е убит. Това ще се случи с всеки, който си мисли, че може да заплашва Русия и чеченския народ. Това ще се случи с всеки, който пролива кръвта на мюсюлманите”, написа Кадиров в профила си в социалната мрежа „Инстаграм“, цитиран от Интерфакс и „Фокус“.

Чеченският президент не е уточнил кога е бил убит Шашани. Преди два месеца обаче Рамзан Кадиров заяви, че е възложил да бъде издирен и унищожен един терорист от Сирия, заплашвал във видеоклип да разпали война в Чечения и кавказките страни.

Тархан Батарашвили е роден през 1986 г. на границата между Чечня и Грузия и има грузинско гражданство. Бил е военнослужещ в грузинската армия, обучаван от американски инструктори, пишат руските медии.

Осъден е за незаконно притежание на оръжие и след като излиза от затвора през 2012 г. заминава за Турция, а оттам се прехвърля в Сирия и става един от лидерите на „Ислямска държава“.

В началото на септември т.г. в интернет се появиха видеоклипове, в които наричащият себе си Омар ал-Шишани заплашва, че със своите отряди ще „отмъсти на Русия“.

В края на същия месец, медии съобщиха, че Шишани, наричан още и Рижият генерал, е обявил награда за ликвидирането на Рамзан Кадиров и негови приближени.

Присъди срещу джихадисти във Франция и Великобритания

Френски джихадист получи присъда от 7 години затвор, защото се сражавал в редиците на сирийска бунтовническа групировка, съобщава сайтът на френската телевизия Франс 24, цитирана от БТА.

Роденият в Южна Корея и осиновен във Франция Флавиен Моро получи максималната искана от прокуратурата присъда. Той не беше в съдебната зала в Париж при произнасянето на решението на магистратите.

Същевременно във Великобритания британката Амал ел Уахаби получи 28 месеца затвор за опит да изпрати 20 000 евро на съпруга си, който бил на джихад в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Той заминал за Сирия през юли и се влял в редиците на групировката „Ислямска държава“.

Лидерът на ИД с аудиозапис

„Ислямска държава“ е разпространила нов аудиозапис на лидера си Абу Бакр ал Багдади, съобщи Ройтерс. В него той призовава за нападения в Саудитска Арабия и твърди, че халифатът му ще се разширява в арабския свят.

Багдади приканва също бойците на ИД „да подпалят целия свят с вулканите на джихада“. Агенцията допълни, че не може да потвърди автентичността на изявлението, което е качено в джихадистки сайтове.

Багдади казва, че въздушните удари няма да спрат разширяването на „Ислямска държава“ и заплашва международната коалиция, че ще бъде въвлечена в сухопътна война, предаде Франс прес

В началото на септември при въздушна операция на иракската армия бе убит Абу Хаджр ас Сури – дясната ръка на лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади.

Преди три дни пък властите в Багдад потвърдиха, че самият ал Багдади е сред ранените при въздушен удар в Ирак.

Иракският министър на отбраната Халед ал Обейди съобщи, че коалицията е нанесла въздушен удар по сграда в град Мосул, където се е събрало висшето ръководство на „Ислямска държава“.

Коментирайте темата в Български Християнски Форуми: КЛИК