Българка печели първа награда за най-добра интерпретация на Моцарт в Мароко

4
Добави коментар
vestitel
vestitel

Българка печели първа награда за най-добра интерпретация на Моцарт в Мароко

Тя изпълни блестящо сонатата на Моцарт, като част от задължителната програма на конкурса от първия тур

В света на музиката талантите са много, но това, което винаги ни впечатлява и ни изпълва с гордост и национално самочувствие е, когато чуем че млади българчета прославят страната ни далече по света, всеки със своя талант. Така прави младата, едва 19-годишна Лили Богданова, която съвсем наскоро, само миналия месец, взриви 2-хилядна публика от ценители на класическата музика в Япония. А тези дни Лили е обявена за най-добра интерпретаторка на Моцарт, в столицата на Мароко, Рабат. Там тя грабна голямата награда за най-добро изпълнение на сонатата на Волфганг Амадеус Моцарт в конкурс, проведен под егидата на принцесата на Мароко Лайла Мерием. Този конкурс има вече 11-то издание в мароканската столица.

В няколко възрастови категории участват над сто пианиста от 20 държави, а нашата Лили, е най-младата участничка в своята категория. Тя изпълни блестящо сонатата на Моцарт, като част от задължителната програма на конкурса от първия тур. Лили е студентка в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф Борислава Танева. Тази награда е всъщност втора за тази година за Лили. Първата награда е от конкурса „Citta di Airola“ в Италия, където става безапелационна победителка, събрала  максимума  от 100 точки. Младото дарование вече е концертирала в САЩ, Швейцария, Гърция, Люксембург, Япония и др.

Предстои й да издаде първия компакт диск с нейни изпълнения на френска музика, който ще бъде представен на 24 ноември т.г. в зала „България” в София.

Създадена на 14.11.2014 г.