Коледните пости са изпитание за духа

4
Добави коментар
vestitel
vestitel

Коледните пости са изпитание за духа

От 15 ноември до 24 декември постим

Лека полека и още една година се изтърколи. Коледа наближава и коледното настроение вече витае във въздуха. Можем да го усетим – на места вече започват да поставят коледната украса, а и на 15 ноември започва Коледният пост.  Коледният пост трае точно 40 дни.

Разбира се, както всичко останало, така и тук, личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, а за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини през изминалата година. Така или иначе, особено от съвременн гледна точка, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си.

Сега  съвсем обобщено ще споделя с Вас, какво се смята за разрешено и забранено по време на Коледните пости.

Нещо с което вярвам всеки е наясно – не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.
Относно алкохола казват,че вино може да се пийва, без сряда и петък. За този факт срещнах доста  различни мнения….затова  моят съвет е по чаша на ден вероятно никому няма да навреди.
За любителите на сладкото с тъга на сърцето ще кажа че шоколадите, както и всички видове вафли и други подобни не влизат в графата позволени храни. Има светлина в тунела де – сладкиши приготвени с брашно, захар и мая, без яйца и млечни продукти могат да се консумират.
Хлябът е на почит, както и  всякакъв вид зърнени продукти като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други
На Никулден традиционно ще хапнем риба. На 6 декември трапезата е рибна.

Като човек , който е постосил няколко години подред ще си позволя да ви посъветвам да не прекалявате и да се съобразите със здравословното си състояние, защото както знаете “ прекаленият светец и Богу не е угоден“. Преди да прибегнете към постите и постенето, помислете първо за здравето  си и за това как организма ви би посрещнал такъв вид пост и ако е необходимо и държите да постите – посъветвайте се със своя лекар, няма да навреди.

Весели празници !!!

Материалът е изпратен по инициативата Стани Четен Автор

Създадена на 14.11.2014 г.