„Красавицата и Звяра“ в различни версии

2
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Първата екранизация по приказката е отпреди век, а най-новата екранизация, която гледаме на Киномания 2014, е френско-германска, с Венсан Касел и Лея Сейду

На цялата прелест на филма може да се насладите довечера на Киномания 2014, когато е прожекцията в зала 1 на НДК. Режисьор на пищната нова европейска продукция е Кристоф Ганс, заснел „Братството на вълците“ (2001) и Silent Hill, по едноименната видеоигра.

Няма как Венсан Касел (Звяра) да не предизвика асоциации с друг голям френски актьор в тази роля – Жан Маре във филма на Жан Кокто от 1946 г. Реставрираната му версия беше показана тази пролет на кинофестивала в Кан.

Най-известната адаптация си остава анимационният мюзикъл на „Дисни“ от 1991-ва, номиниран за „Оскар“ – но първият филм по народната приказка е създаден още преди век, през 1913 г.

През последните две-три години нашумята и тв сериали по този сюжет – например „Красавицата и Звяра“ с Кристин Крук и Джей Райън, и „Имало едно време“, където в тези роли са Емили де Равин и Робърт Карлайл.

Една от известните екранни интерпретации е и клипът на Мийт Лоуф към парчето му от 1993-та I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That), режисиран от не кой да е, а Майкъл Бей. Беше голям хит, ако помните.