КЮФТЕТА ОТ ПРЯСНО ЗЕЛЕ

1
Добави коментар
mm22
mm22

   Не съм се навъртала в моето малко кътче за отмора скоро, но пък нови рецепти винаги има, така че рано или късно се завръщам тук за да ви споделя

   Отдавна се канех да изпробвам тези кюфтенца, които видях в руски сайт и понеже вече у дома задължително трябва да има и нещо постно им дойде реда. Не очаквах да са кой знае какво, но се оказаха доста сполучливи на вкус.

   Ако, обичате кюфтета от тиквички или картофи и тези също ще ви допаднат.

   И тъй нужни са ви:
една по-малка глава от зеле (около килограм),
150 мл. прясно мляко,
2 глави лук,
2 яйца,
5-6 равни с.л. грис,
9 – 10 равни с.л. брашно (аз добавих и 5-6 с.л. галета накрая, защото сместа ми стана много рядка),
подправки за кюфтета – сол, черен пипер, червен пипер, чубрица по 1/2 ч.л. от всяка, само солта нека бъде на вкус.

   Нарежете зелето на къси и тесни ленти и го сложете заедно с млякото в тенджера под капак да поври 5-6 минути за да омекне и да се задуши. Млякото омекотява бързо зелето и му придава по-нежен вкус.

      

    В рецептата, която видях следва да се прибави гриста и да поври така още 2-3 минути.

   Целта на добавянето му е да попие в себе си цялата течност, която се отделя от зелето, заедно с млякото и сместа да стане по-гъстичка. Но, според мен още на този етап, след задушаването на зелето, следващият път аз бих отцедила тази течност, защото макар и да се сгъстява после всичко, все още за мен си беше течно и трудно за оформяне.

   

 

 

   След като поври сместа още малко и се сгъсти добавете подправките, после ситно нарязаният лук и накрая брашното. Разбъркайте хубаво и като се охлади малко добавете и двете яйца.

   Както споменах, според мен беше много рядко, затова накрая добавих и 5-6 лъжици галета

      

      

   От готовата смес гребвате с лъжица (най-лесно става с лъжица за сладолед) и оформяте малки купчинки в нагорещено олио, които разнесете равномерно с опакото на лъжицата, като притискате леко отгоре, за да се оформят кюфтенца.

   Пържете по около 3-4 минути на слаб огън от всяка страна до хубавото им зачервяване.

   Не поемат много мазнина, хубави са и студени и могат да се поднесат с различни сосове според вашият вкус. В нашият случай бяха с надупени картофки и туршийка

      

   

Да ви е сладко!