Румен Спасов: Водя борба да се отърва от тази мръсна, наркоманска фамилия!

22
Добави коментар
galka1204
galka1204

Босът на “Орион” Румен Спасов умря в нощта срещу понеделник миналата седмица в болница в Кейптаун, ЮАР, след близо 2-годишна борба с рака. Според негови близки той бил покосен от тежка цироза на черния дроб – фатално следствие на навика му да се черпи с повод и без повод. Въпреки безумно скъпите илачи и процедурите в елитни клиники в Швейцария и Мексико състоянието на бившия кадър на ПГУ на ДС се подобрявало само временно. През февруари т.г. Спасов претърпял поредна операция в Швейцария, често ходел и на химиотерапия.

Последните месец и половина синът на “лагерния генерал” Мирчо Спасов бил прикован към болничното легло, почти не можел да говори и едва-едва движел ръцете си.

“Румене, Руме…”, простенал в предсмъртен вопъл 63-годишният бизнесмен. Той стиснал ръката на 16-годишния си син, успял да се надигне и да се опре на лакти, повикал и съпругата си Веска Меджидиева.

Тримата седели безмълвно, хванати за ръце. След минути Спасов се отпуснал върху жена си – вече не дишал.

“Поиска ми своеобразна прошка. Заради детето и заради мен се събрахме. От февруари го гледам денонощно. Искам да го изпратя, както трябва. Все пак 23 години сме живели заедно. Със сина ми решихме да го кремираме.

Един ден, живот и здраве, като се приберем в България, ще го погребем в гроба на свекър ми…”,

довери по телефона вдовицата на “орионеца”.

През есента на м.г. отношенията между Румен Спасов и втората му половинка Веска Меджидиева се влошиха драстично. Тогава “консултантът” заплаши благоверната си, че ще пропее пред българската прокуратура за окрадените от нея милиони. До конфликта се стигнало, след като ефектната блондинка категорично отказала да се превърне в “болногледачка” на мъжа си и ако се вярва на клюката, дори си намерила цветнокож млад любовник, който заживял в нейната част от фамилния палат. Вбесен от вероломството на съпругата си, Спасов разпрати писма до всички големи медии в България, в които я оля с порядъчна доза помия. Освен че я обвини в незаконно присвояване на 3 млн. лв., ексразузнавачът разкри, че го крадяла в комбина с дъщеря си от първия брак Яна и двете изсмукали над 200 000 евро от авоарите му.

“Водя борба да се отърва от тази мръсна наркоманска фамилия в София!”, заяви в последното си интервю пред “ШОУ” босът на “Орион”. Явно е имал предвид доведената си щерка, чийто биологичен баща Кристиян от години се подвизава в Германия.

Преди месец и половина, когато научихме, че Румен Спасов е вече пътник, народното издание излезе с информация, че той е повел решителна битка и за имотите си в България. Семейни приятели на ген. Мирчо Спасов и жена му Кина ни “светнаха”, че Румен дълго време не можел да изгони от наследствения си апартамент на столичния площад “На свободата” дъщерята на Веска. Младата дама, която явно е увлечена по някои “упойващи вещества”, изобщо не плащала консумативите за жилището. Наложило се “спецгрупа”, съставена от близки приятели на първата съпруга на “орионеца” – Венета, да прекъсне електричеството на имота. Чак тогава Яна си изнесла багажа.

За да изкупи вината си към своята брачна партньорка №1, която изоставя, за да се ожени за доста по-младата и напориста дупничанка Веска, синът на покойния Татов приближен й продал въпросния апартамент с площ 150 квадрата. От брака си със своята съученичка Венета,
племенница на легендарния партизански командир Славчо Трънски, Румен има дъщеря. 30 и кусур годишната дама живее в жилището на майка си на ул.”Драгалевска” в елитния квартал “Лозенец” и отглежда заедно със съпруга си – бивш кадър на НСО, дъщеричката си Бела. Впрочем бившата булка на покойния “орионец” също е била служител на Второ главно управление на ДС, но след промените остава на улицата. Въпреки това не моли за помощ богатия си съпруг, а заживява скромно в гарсониерата си зад Министерството на земеделието.

“Румен бе много умно и будно момче, взехме се с голяма любов. Стартира бизнеса си с 20 000 лв. заем от държавата. Дъщеря ни работеше в една от неговите фирми, но никога не ни е помагал финансово – нито на мен, нито на нея…”, довери преди време в единственото си интервю, дадено специално за “ШОУ”, Венета Спасова.

“Това, че до последно пазеше гърба на Румен и не каза една лоша дума за него, й прави чест. Венета бе и си остана една достойна жена…”, хвалят я нейни бивши колеги. Те обаче припомнят, че главен виновник за развода й със сина на “лагерния генерал” станала неговата майка Кина, директорка на Пионерския дворец в София, която през 1973 г. катастрофира тежко, докато пътува служебно към Пазарджик и цели 20 години – до самата си смърт, е прикована към инвалидната количка.Половинката на бай Мирчо, както го наричали в ЦК, незнайно защо искала да смени снаха си и за целта сватосала Румен за красивата щерка на своя дългогодишна дружка от Дупница.

“Заби й нож в гърба, въпреки че Венета се грижеше предано за нея,

тъй като след катастрофата Кина бе напълно неподвижна от кръста надолу…”, издават допуснати до “кухнята” на фамилия Спасови.

До редакционното приключване на броя не стана ясно какво точно ще наследи “орионката” Меджидиева. След като покойният й съпруг я заплаши, че ще я натика в миша дупка и ще я остави без пукната стотинка, тя се кротна, явно решила да изчака “естествения” развой на събитията. Успокоен, безнадеждно болният Спасов оттегли молбата си за развод, като по този начин запази цялото си движимо и недвижимо имущество за Веска и дъщеря си от първия си брак. По българските закони синът му още не е навършил пълнолетие, затова няма право да получи полагащата му се една четвърт от авоарите и “недвижимостите” на родителя си. На една четвърт по закон има право и дъщеря му, но за да я получи реално, вероятно ще се наложи съдебна делба.

Преди няколко месеца скандалната първа дама на “Орион” се оплака публично, че нямала собствена банкова сметка, а мъжът й контролирал всичко. Това твърдение определено буди съмнения, най-малкото защото някак не е в нрава на една банкерка, макар и бивша, да къта милионите си в чужди “конти куренти” и да не може свободно да оперира с тях по широкия бял свят.
Явно Меджидиева си има заделени “бели пари за черни дни”, които само тя и нейните пълномощници имат представа къде се намират.

В последното си интервю Румен Спасов щрихира посоката, в която трябва да се търсят авоарите на втората му булка. “Тя е крала и фактите го потвърждават! Наскоро разбрах, че

Веска е карала бившия управител на фирмата в село Дамяново да прави преводи по сметка в Холандия без документи,

а също така е вършила някакви далавери с недвижими имоти, за които научавам едва сега”.
Освен апартамента, който продаде на първата си съпруга, босът на “звездната” фирма притежаваше съвместно с брат си Лъчезар и две извънградски къщи – наследство от родителите му. Едната се намира в местността Мечката край Самоков, а другата е в махала Церецел над прочутото с “оная дупка” софийско село Царичина. Всъщност там се е родил бъдещият зам.-министър на МВР Мирчо Спасов, когото неговият патрон и приятел Тодор Живков изхвърли от политбюро и дори изключи от партията.

Емил Груев

ОБВИНЕНИЯТА СРЕЩУ “ЗВЕЗДНОТО” СЕМЕЙСТВО

– През есента на м.г. в писмо до родните медии Румен Спасов се закани, че ще разкрие схемите, по които съпругата му е източила 3 млн. долара от фалиралата Българска земеделска и промишлена банка /БЗПБ/. Това става в навечерието на окончателното произнасяне на Върховния касационен съд по делото срещу Веска Меджидиева. То бе внесено в съда с обвинителен акт през 2001 г. Меджидиева бе осъдена задочно през 2007 г. от Софийски градски съд /СГС/ на 7 години затвор заради обсебване на 79 млн. стари лева /над 1,2 млн. долара по тогавашния курс/ от БЗПБ.

Градските магистрати обаче я оправдаха по другото обвинение – че е присвоила 200 млн. стари лева като шеф на УС на БЗПБ. Прокуратурата я обвиняваше в източването общо на около 4,5 млн. долара от банката. Това според следователите от Националната следствена служба станало през периода 1994-1995 г.

Присъдата бе обжалвана на първа инстанция от защитника на банкерката – адвокат Илиан Василев. На втора инстанция примата на “Орион” бе оправдана на 27 май т.г. Преди време булката на Румен Спасов бе оправдана и по друго дело, по което бе обвинена, че е участвала с фалшива банкова гаранция в търг за имотите на ТКЗС “Лопушанска дружина” в монтанското село Георги Дамяново.

– “Много тесен кръг от приятели на Румен Спасов знаят, че той напусна България необезпокояван с куфарче с шестцифрена сума долари кеш в нощта на 19 април 1997 г. Това бе нощта, в която Иван Костов и ОДС спечелиха парламентарните избори”, твърди разследващата журналистка Люба Манолова.

Веска пък бяга в ЮАР година по-рано. От известно време там се подвизава и сестра й – “едноличната търговка” Йорданка Тихомирова. В средата на 90-те покойният главен прокурор Иван Татарчев се закани, че ще доведе скандалната банкерка в чувал в България, но посети Кейптаун и се върна с… празни ръце.

– Прокуратурата и следствието смятаха, че кръгът “Орион” стои зад убийството на Андрей Луканов на 2 октомври 1996 г. и внесоха обвинителен акт срещу 5 човека. Един от тях бе строителният предприемач и шеф на “Колонел” Ангел Василев. Между обвинените имаше и украинци. Процесът обаче завърши с оправдателна присъда, а Румен Спасов осъди следователя Богдан Карайотов за клевета.

Красимир Райдовски: “БРАТЪТ НА РУМЕН БЕ ПРОТЕЖЕ НА ЛУКАНОВ”

“През 1991 г. с благословията на Андрей Луканов бе създадена първата фирма “Орион” от Румен Спасов и Веска Меджидиева, но без участието на брата на Румен – Лъчезар Спасов. Към 1993-а, преди бизнесът на Спасов да се сгромоляса, бяха създадени още няколко “звездни” фирми. Дотогава Румен изнасяше агнета за Италия, но го изместиха. Идеята за БЗПБ възникна през 1994 г.
Всъщност Луканов създаде “Орион” и по-късно го използва като компромат срещу Виденов. Смешно е да се твърди, че Румен Спасов е поръчал убийството на Луканов посредством Ангел Василев заради икономически интереси. Румен Спасов беше икономическо джудже в сравнение с Андрей. Мисля, че Румен дори не се е срещал с него. Истината е, че Луканов беше много близък с брат му Лъчезар. Дори ако не беше дошъл 10 ноември, Лъчезар Спасов щеше да бъде зам.-министър на външната търговия”, гласи версията на ексшефа на пресслужбата на правителството на Жан Виденов Красимир Райдовски.