Кой дава 300 процента доходност на година?

7
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Получавали ли сте имейл или съобщение във Facebook от познат, в което се казва „Отново и отново по целия свят – хиляди хора получават своят доход от наем 300% на година. Само поради факта че са собственици на GPS-локатори, които компанията Х отдава под наем на корпорации, флотове, фирми и правителства в няколко страни”? Аз го получавам поне по 10 пъти на ден. В тази статия ще ви споделя какви мисли ми идват на ум, когато чета подобни неща.

Човек, който не помни миналото си, няма бъдеще

Ние, като народ и като индивидуалности, много бързо забравяме историята си. И тук не говорим за битката при Ахелой или за покръстването на българите, а за събития, които са се случили в последните години. Водени от алчност (или наивност), услужливо не си спомняме за финансовите пирамидите от началото на прехода, за стотиците Понци-схеми, хилядите измамени „инвеститори” от най-големия фараон на нашето време – Бърни Мадоф, забравихме дори ситуацията около една банка, която фалира официално преди броени дни. Какво е общото между тях?

Докато има балъци, ще има и тарикати

Общото не са организаторите на тези схеми (такива винаги ще се намерят), а хората, които искат да забогатеят бързо и без усилия. Не, че не е възможно това да стане, но не и по този начин. Да помислим малко за тези 300%, които дава въпросната компания на година. Ако може да осигуриш подобна доходност, защо ще търсиш финансиране от хиляди дребни „инвеститори”, а няма да вземеш един кредит на 2% лихва от всяка банка в САЩ. Още повече, че компанията е доста „уважавана”. Това, че централата им е в Макао, не трябва да ви притеснява – „правят го заради данъчното законодателство”.

Стана въпрос за финансовите пирамиди. Сега те са еволюирали и са се превърнали в „бизнесът на XXI век” или МЛМ компании. Такава е и въпросната, която утроява парите ви само за една година. Както не веднъж съм казвал, самият бизнес модел има пазарна логика, но много тарикати търсещи „инвеститори” се крият именно зад него. Вече няма „дай 1,000 лева и ще получиш 5,000”, прекалено елементарно е за 2014 година. Сега има различни пакети (от Light до Suprime) с различни права и бонуси, които те ти дават. За най-високият пакет въпросната компания дава доходност от 800% на година, но тя е само за „избрани” хора.

Гаранция – Франция

Единствения въпрос, който задавам на хората, които ми изпращат цитираното съобщение е „Има ли риск?”. Всички отговори са от сорта „Няма никакъв риск, аз съм я проверил, всичко е легално, а и вече получих няколко ренти”. Спомняте ли си играта „Тука има, тука нема”. Винаги имаше един съучастник на организатора, който печелеше. Вие също печелехте първите пъти, нали? А след това?

Малко по-официалната информация звучи така „Ние сме изправени пред 100% легален, устойчив и печеливш проект, защото като собственици, не трябва да правим нищо повече от това да прибираме месечния наем на устройствата. Няма нужда да правите ежедневни задачи, не препоръчвате – ако не искате (те, обаче, искат, защото се стремят да станат черен диамант, а той получава Ламборгини или къща като награда), не продавате. Управлявайте парите си да работят за вас”.

Ако нямах малко здрава логика и икономическо образование, щях веднага да се втурна да си купя няколко премиум пакета и да си живея от дохода, които ми носят, вместо да се мъча да правя нещо смислено в България. Замислих се и за „бедните” корпорации, флотове, фирми и правителства, които наемат тези локатори. Те нямат възможност да си ги купят и затова дават по минимум 300% на година, за да може вие да си лежите и само да прибирате пачките с пари.

Както стана на въпрос, сега сме 2014 година и са впрегнати всички оръжия на маркетинга. На първо място имаме ограничена оферта „Купувай народе. Тези 300% са само до 30.10.2014 година. След това ще станат само 200%”. Освен това, се продават само по 1,000 премиум пакета на ден. Ако изпуснеш промоцията днес, ще може да се включиш чаааааак утре. А времето е пари, или по-точно 0.82% на ден. Ако се забавиш с още няколко дни, ще изпуснеш влака с „инвеститорите”, а не се знае дали ще има следващ.

Досега си мислех, че най-големият инвеститор на нашето време е Уорън Бъфет, чийто фонд е донесъл на своите акционери средна доходност от 20% за 41 години, но той е като сополиво чавдарче в сравнение тези титани на инвестициите, които ви дават 300% на година и …един мармот завива шоколада в станиол. СТИГА ГЛУПОСТИ!

Помислете малко. Във време, в което годишна доходност от 15% е свързана с високо ниво на поетия риск, колко ли трябва да е рискова инвестиция с 20 пъти по-висока доходност? А като знаете очакваната доходност и рискът са в право пропорционална зависимост и досега не знам да е имало изключения в световната икономическа история.

Да завършим с два цитата от човекът, за когото всичко е относително – Айнщайн:

„Само две неща са безкрайни – Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен” и

„Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо”.

Но, нека бъдем добри (наближава Коледа). Да благодарим на човека, който ни е писал и иска да ни направи богати. Нека приемем, че това, за което ви разказах в тази статия е поредното чудо във Вселената, породено от един от седемте смъртни гряха – алчност, но да стоим далеч от него, за да не гледаме пак по телевизията опашки от хора, които си искат парите. Лично на мен не ми харесват тези кадри. А на вас?