Шок! Конспирацията Кличко!

12
Добави коментар
Anardil
Anardil

Шок! Конспирацията Кличко!

Ако очакваш тук да прочетеш още от същото на тема допинг проби, мафия, световна спортна конспирация срещу България, нестандартни ръкавици, съдийска подкрепа, нечестна игра, удар с лакът, зловеща измама, лош късмет, вуду магия или каквото друго оправдание са успели или ще успеят да измислят псевдомедиите у нас за поражението на Кубрат Пулев от Владимир Кличко, ще се окажеш изненадан. Личното ми мнение е, че Кличко – който не случайно беше спряган като очевиден фаворит в този двубой – демонстрира много по-висока класа от Пулев и спечели срещата напълно заслужено (впрочем, говорейки за „по-висока класа“, за голямо съжаление, имам предвид и представянето му на ринга, и поведението му извън него).

В една по-нормална държава с това историята щеше да приключи, а представянето на Кубрат Пулев да е повод за задоволство сред феновете (все пак той загуби за първи път в мач за световната титла срещу може би най-добрия боксьор на десетилетието) и на анализи вътре в екипа на нашия състезател, които да открият слабостите му и да изградят стила му на игра и личността му като ги преодолеят. Понеже ние все още сме съвсем леко извън нормалността обаче, у нас поражението беше прието като лична обида от хиляди хора, плод на поредната зловеща конспирация срещу България, който не би се случил, ако за Кличко не работеше огромна мафия, а жълти заглавия като „Светът в шок! Кличко е разкрит! Победата му дойде след измама“ докараха на авторите си десетки хиляди посещения за отрицателно време.

Всъщност, ако има конспирация, която сблъсъкът между Пулев и Кличко да извади наяве, тя е тази, която сами имаме навика да си създаваме. Досегът с реалността е труден за мнозина у нас, и затова винаги е по-лесно да си разказваме приказки – от онези, в които ние самите или поне някой смел герой, с когото се асоциираме, се изправя срещу света, а евентуалното му поражение прекрасно се вписва в онзи наратив, според който винаги някой друг ни е виновен. В света на тези приказки, разбира се, спортът не е само спорт, достойно е не да поздравиш победителя, а да го напсуваш, чуждият химн трябва да бъде освиркан, а истината за реалното съотношение на силите – прикрита под тонове панегирици.

Конспирацията Кличко излезе наяве чрез стотици нелепи заглавия в жълтите медии, но в крайна сметка не медиите са виновни, а десетките хиляди хора, които, четейки глупостите им, им дават насока на развитие. За всички тях ще е добре да разберат, че, ако искат да престанат да бъдат жертви на световни заговори, първо ще трябва да се научат на малко повече достойнство, спортсменство и самокритичност.

П.С: Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (малко по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш за това си решение.

Сподели във Facebook