Жива легенда!

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

„Би Би Кинг: Животът на Райли“, в програмата на Киномания 2014, е документален филм за един от най-влиятелните китаристи на всички времена

Днес на 89, Би Би Кинг, чието рождено име е Райли Б.Кинг, е живата легенда на блусрока, носител на 15 награди „Грами“.

Режисьорът Джон Брюър го е увековечил в близо 100-минутен биографичен филм с редки архивни кадри и красиво заснети сцени в сърцето на американския Юг.

Включени са и интервюта с колеги музиканти като: Ерик Клептън, Бъди Гай, Карлос Сантана, Джон Мейър, Боно от „Ю ту“, Бил Уаймън, Мик Джагър и Рон Ууд от „Ролинг стоунс“, Питър Грийн, Ринго Стар, Д-р Джон, Джордж Бенсън, Бони Райт, Пол Роджърс, Слаш, Робърт Крей, Мик Хъкнал, Джо Бонамаса и Джони Уинтър. Задкадровият глас е на актьора Морган Фрийман.

„Би Би Кинг: Животът на Райли“ се връща назад, чак до детството на Райли Би Кинг, когато сиракът се бори с расизма и униженията на сегрегацията, изкарвайки хляба си с бране на памук. Следващи прожекции на Киномания 2014: понеделник, 17 ноември, 21 ч., филмотечно кино „Одеон“,
вторник, 18 ноември, 19,15 ч., Културен център G8,
събота, 22 ноември 17,30 ч., „Евро синема“.

„Всички имаме идоли. Свири като някой, за когото ти пука, но се опитвай да бъдеш себе си, докато го правиш“, казва ветеранът.

Той продължава да излиза на сцената дори на преклонната си възраст – като в това концертно изпълнение на класиката The Thrill Is Gone от джаз фестивала в Монтрьо през 1993-та.