Пътуване до Виена и виенските забележителности | Блог Touristika.bg

13
Добави коментар
Touristika.bg
Touristika.bg

Зимни разходки до Виена

January 3, 2014 in Австрия, Дестинации в Европа by Touristika

Вероятно не само във вашето съзнание думите „Виена” и „Коледа” са слепени една за друга и поради тази широко разпространена асоциация австрийската столица е винаги сред най-предпочитаните дестинации в дните около Рождество. Наистина градът е очарователен с празничните светлини, коледни базари с греяно вино и въобще с цялата си атмосфера през това време на годината.

Какво може да се прави в зимна Виена?

Разбира се, първо да посетите Коледните базари . В края на краищата, те са главна цел на пътуванията около Коледа. Ще ги откриете на много места, но особено популярни са базарите пред Кметството (на Rathausplatz), на Maria Theresien-Platz, пред двореца Шьонбрун, старият виенски базар на улица Freyung, на Karlsplatz до Музикферайн и други. Греяното вино действа като чудодеен балсам в щипещия студ, пък и внася нови нотки в коледното настроение. Печените наденички ухаят прекрасно, а меденките и сладкишите са неимоверно разнообразни и вкусни. Когато стане тъмно, базарите са най-оживени и приятни, така че вашите виенски вечери могат спокойно да съчетават посещения на концерт или представление с чаша греяно вино след това на най-близкия базар, а денем да ви остава време да обходите по-интересните музеи и галерии, каквито във Виена има в изобилие.

Коледният базар на площада пред Кметството

Да се насладите на класическата музика. Градът целогодишно е сцена на музикални събития с над 15 000 класически концерта за година, което го прави световно ненадминат в това отношение. Да отидете до Виена и да не посетите концерт, би било огромен пропуск. Не го допускайте, а си подарете поне една вечер, прекарана с музиката на любими композитори. Във Виена свирят множество симфонични оркестри и е добре да прецените предварително кой да изберете. Не забравяйте, че в концертните зали в Musikverein или в Konzerthaus, в Операта, държавната (Staatsoper) или народната (Volksoper) ще ви се наложи да спазвате дрескод, докато музикалните събития в по-малки концертни зали в дворци и църкви обикновено нямат специални изисквания и като цяло са по-достъпни.
Зимата е сезонът на виенските балове. Той се открива около средата на ноември и продължава до края на февруари и доста любители на валса резервират пътуване до Виена именно с тази цел. Там вече ще ви трябва по-сериозна подготовка – не само с облеклото

Концерт в Musikverein източник: musikverein.at

Да разгледате катедралата Свети Стефан в центъра на града. Това е най-внушителната готическа сграда в Австрия. Можете да се изкачите до върха на кулата, откъдето се разкриват невероятни панорамни гледки към града.

Да посетите двореца Хофбург. Зимна резиденция на Хабсбургите до 1918 година, в Хофбург можете да видите музея на Сиси, императорските апартаменти и императорската сребърна колекция.

Дворецът Хофбург

Да видите сградата на Националния театър (Burgtheater) – един от най-впечатляващите архитектурни образци на Виена.

Да направите разходка с файтон из централните улички. На излизане от Хофбург ще видите редици с карети и файтони и ако решите да се качите, ще получите интересно преживяване и то срещу сравнително невисока цена.

Да отидете до двореца Белведере. Известният бароков комплекс се състои от две сгради – долно и горно Белведере. Горното е превърнато в наши дни в художествена галерия с колекции на австрийски художници. Сред най-значимите експонати са картините на Густав Климт, включително и „Целувката” – една от най-прочутите му. В двора на Белведере също е разположен малък и симпатичен коледен базар, от който се носи чудният аромат на печени кестени…

Белведере

Да разгледате галерия Албертина. Притежаваща една от най-внушителните колекции с изобразително изкуство в света, Албертина е задължителна спирка в обиколката на Виена за всички арт ценители.

Да видите музеите-близнаци. Те са един срещу друг на площад Мария Терезия – Музеят на естествената история (Naturhistorisches Museum Wien) и Музеят на история на изкуството (Kunsthistorisches Museum).

Да посетите двореца Шьонбрун – лятната резиденция на императора и неговото семейство. Бароковата сграда заедно с красивите градини около нея са част от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО. На територията на парка Шьонбрун се намира и най-старият работещ зоопарк в света.

Коледният базар пред двореца Шьонбрун

Да посетите къщата на Моцарт в центъра на Виена. От всички места, на които е живял в града, днес може да бъде видян само домът му на улица Domgasse №5. Композиторът живял там със семейството си около 3 години и написал в нея някои от най-прочутите си творби, в това число и операта „Сватбата на Фигаро”.

Да видите цветната къща на Хундертвасер – една от най-популярните и посещавани забележителности на Виена.

Да вкусите истински виенски шницел. Най-известно сред туристите е ресторантчето Figlmüller – в малка уличка зад Катедралата „Св.Стефан”. Ако държите да опитате от прочутия им шницел, описан по всички гайдове и справочници, непременно го направете с предварителна резервация, за да не стоите на дългата опашка от чакащи в студа отвън. Наистина звучи нелепо и абсурдно, но ако отидете там, ще се убедите, че така стоят нещата в това популярно заведение.

Коледни светлини във Виена

Да опитате виенско кафе със сладкиши . Защо не в емблематичното café Central, което често е причислявано и към културните забележителности на Виена,разположено на улица Herrengasse 14? В дните около Коледа обаче и това, а и другите прочути кафенета – café Sacher, café Hawelka, café Mozart – е много вероятно да са окупирани от тълпи посетители. Добра алтернатива в случай, че не успеете да седнете в някое от тях, при това със също толкова вкусни сладкиши и торти е кафенето в двореца Хофбург.

Да не забравите за Пратера. Там е друг от символите на града – Виенското колело, както и куп други атракции.

Да си оставите време и за малко шопинг. В дните около Коледа по магазините във Виена е доста трескаво, даже няма да е пресилено да се каже и малко изнервящо, но за час-два си струва, особено ако попаднете на ваши любими магазини.

Може да искате да видите Пълен списък на забележителностите на Виена
или да разгледате всички хотели във Виена

Щанд с коледна украса

Щанд със сладкиши на един от коледните базари

Related

Tags: Belvedere, cafe Central.cafe Sacher.Figlmuller Виена, Hofburg, Musikverein Виена, Schonbrunn, Sisi museum, австрия коледа, белведере густав климт, Виена, Виена интересни места, Виена кафе, виена къща Моцарт, Виена по Коледа, Виена свободно време, виенски шницел фиглмюлер, Виенско колело Пратер, двореца Белведере, дворецът Белведере Виена, дворци Виена, имперски апартаменти, какво да видим във виена, какво да посетим Виена, какво да се прави във Виена, катедрала виена, катедрала свети стефан, кафене Захер, кафене Централ, класически концерти Виена, Кметство Виена, Коледа, Коледа Виена, коледа във виена, коледен базар, коледен базар берведере, коледен базар виена, коледен базар Кметство Виена, коледен пазар Виена, коледна Виена, концерти Виена билети, къща Хундертвасер, къщата на Моцарт, музей на сиси, Музикферайн, опера Виена, разходка файтон Виена, ресторанти Виена, симфоничен концерт Виена, симфоничен оркестър билети, симфонични концерти билети Виена, хотели Виена, хотели Кметство Виена, Хофбург Виена, целувката белведере, целувката густав климт, шопинг Виена, Шьонбрун Виена, Шьонбрун коледен базар, щефанплац хотели, щефансдом, щефансплатц

No Comments »