Гурме кафе за специално утро в ресторантите на Варна

23
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Според някои гастрономи в ресторантите на Варна хубавото кафе е като хубавото вино – освен че трябва да е с най-високо  качество, всеки вид се отличава със собствен вкус, различна дълбочина и е подходящ за разнообразни кулинарни комбинации. Затова екипът на блог „Ресторанти Варна“ реши да Ви запознае с една малко позната категория – гурме кафе.

Същност на гурме кафето в ресторантите на Варна

Гурме  кафето е тип кафе или смес от няколко сорта с превъзходни вкусови характеристики, отгледани по специални методи. Поради тази причина то е по-скъпо от обикновеното кафе, но носи на гастрономите в заведенията на Варна много по-интензивни усещания. Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ споделя, че единственият проблем при тази категория кафе е липсата на регулация. Това означава, че всеки производител би могъл да постави надпис „Гурме кафе“ върху опаковката на своя продукт. Така че най-сигурно е да се доверите  на екипите в добрите ресторанти, тъй като именно те познават всяко ястие или напитка в дълбочина.

Особености на гурме кафето – от блог „Ресторанти Варна“

Гурме кафето може да произхожда от различни региони по света като Африка, Хавай, Централна и Южна Америка, Близкия изток. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че като гурме могат да бъдат определени сортове от почти всички региони; важно е  тяхното качество, начин на отглеждане и обработка. Гурме кафето може да бъде изпечено до светъл, среден или тъмен цвят, за да му се придадат различни вкусови характеристики или да се повлияе върху съдържанието на кофеин. 

Кафето, което се отглежда в малки собствени плантации, често се нарича гурме. Причината е, че това осигурява много висок контрол на качеството и „посвещение“ в грижата за продукцията.

Отличителна черта на гурме кафето в ресторантите на Варна и по света е трудността при отглеждането и обработката му. Ямайските сортове  Blue Mountain и Kona например растат в много малки по площ региони при точно определени условия. Peaberry кафето е продукт на уникална мутация в кафеените зърна, при която пониква само едно зрънце, вместо обичайните две.

Разновидности на гурме кафе в ресторантите на Варна и по света

Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ информира, че най-скъпото кафе в света е от сорта Kopi Luwak. Неговите зърна са изядени и отделени от цибетка, което придава уникалния им вкус. Колкото и странно да звучи, Kopi Luwak е истинска гурме наслада за гастрономите в ресторантите на Варна и по света и един килограм от него струва стотици левове. 

Като гурме кафе се определят и такива сортове, при чиято обработка са добавени допълнителни аромати, масла или сиропи. Това води до прекрасни комбинации като кафе с шоколад, карамел и кокос или по-популярните вариации кафе с ванилов или лешников нюанс. Добавките към кафето обаче са въпрос на вкусови предпочитания и индивидуални разбирания. Според някои познавачи в заведенията във Варна те само „маскират“ истинския вкус на кафето.

За да се докоснат гастрономите до характеристиките на пленителни гурме сортове, в ресторантите по света се организират дегустации. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ счита, че по този начин любителите на кафето могат да обогатят представата си за този продукт, а истинските кафе фанатици дори биха запаметили мястото, времето и емоциите, съпътстващи отпиването на перфектната глътка кафе.

Думата гурме винаги е свързана с гастрономическа наслада от най-висока класа. Преживейте я в ресторант Вила Марциана – Варна!

Още новини от рубриката „Вила Марциана и ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“