Мариноване на Риба

1
Добави коментар
vasques
vasques

17 ное Мариноване на Риба

Публикувано в 17:30h
Във Морски Рецепти
от Антон Костадинов

Класическа, Автентична рецепта за мариноване на всички видове, черноморска риба. Аз лично я знам от както се помня. Mариновам рибата само по този начин. Рецептата е изпитана многократно и ако се спазва стриктно, винаги се получава, стегната, леко солена и леко кисела риба. Mалките кости са „стопени“ изцяло а големите са меки и се отстраняват лесно. По този начин съм мариновал, чернокоп, сафрид, зарган, паламуд, скумрия.

Изчистете рибата. Премахват се главата и опашката. Отстранете вътрешностите и измийте много добре кръвоносния съд, който се намира до костта.
Пригответе саламурата. В подходящ съд разтворете сол. Готовността и солеността на разтвора може да проверите, когато поставите яйце – то трябва да се покаже над повърхността. Саламурата е готова, когато, диаметъра на изплувалата част, е колкото монета от 50 стотинки.
Залейте рибата с приготвената от вас саламура. Поставете върху нея подходящ съд – така че да притиска и да не позволява на рибата да изплува над повърхността.
Рибата трябва да престои в саламурата – 24 часа.
Извадете престоялата 1 денонощие риба и я оставете да се отцеди.
Поставете отцедената риба отново в съда и я залейте с оцет.
Престой в оцета – 12 часа.
След изтичането на дванайстия час, отцедете отново рибата.
Добре отцедената риба, наредете плътно в буркани.
Запържете 2-3 парченца хляб в нужното за заливане, количество слънчогледово олио.
С напълно изстиналото олио, залейте наредената в буркани риба – до пълно покриване. Рибата не трябва да има контакт с въздуха.
Консумирайте след двайсетина дена „зреене“.