Руски военни самолети застрашават пътническите полети над Европа

1
Добави коментар
check
check

НАТО: Пътническите полети над Европа са застрашени от руски изтребители

269

18.11.2014

На опасност са изложени всички граждански полети в европейското въздушно пространство от руски бомбардировачи и изтребители, които не изпълняват процедурите по безопасност. За това предупреди Йенс Столтенберг, който е генерален секретар на Северноатлантическия съюз. По думите му натовски изтебители за засекли повече от 100 пъти военни самолети на Русия от началото на годината досега. По-рано този месец в европейски експертен доклад със заглавие „Опасно балансиране на ръба на войната“ се твърди, че мирът между Северноатлантическия съюз и Русия е бил под въпрос над 40 пъти заради въздушни опити за засади. Агенция „Нюзру“ посочва, че 11 от предотвратените инциденти били повече от опасни, но критичните били три. При евентуална трагедия военният конфликт би бил неизбежен, се казва още в доклада..

Обикновено далекобойните разузнавателни самолети на Русия, които летят в международното въздушно пространство, целенасочено игнорират мерките за безопасност, свързани с намаляване риска от удар със самолет от гражданската авиация. В повечето случаи става дума за изключен „транспондер“ – устройството, което позволява локализирането на въздушните машини.

Шефът на НАТО заяви с безпокойство, че руските бомбардировачи са увеличили значително дейността си по границите на Алианса и припомни, че миналогодишните подобни случаи на руски военни машини с изключени транспондери са били 30. Столтенберг добави, че заради изключената сигнализация част от руските пилоти не предават полетните си планове и по този начин не участват в общуването с наземните ръководства на въздушното движение. Рискът за пътническите самолети расте с увеличаване на руската военновъздушна активност, убеден е главният секретар на НАТО.

На 3 март тази година пътнически самолет на скандинавските авиолинии SAS като по чудо избегнал сблъсък във въздуха със самолет на руското разузнаване. Това се случило броени минути след излитането на летателната машина, пълна със 132 души при полет от Копенхаген за Рим. Руската военна машина е била с деактивиран транспондер. Жестоката авиокатастрофа била избегната единствено благодарение на отличната опитност на пилотите, които управлявали самолета на скандинавската авиокомпания SAS.

Призивът на Столтенберг към Русия е да се съобразява с „нормите“ за летене в изключително „населеното“ въздушно пространство. По думите му няма нищо незаконно военни самолети да използват небето над Европа, но без това да представлява заплаха за гражданската авиация. Апелът на пакта е разузнавачите и бомбардировачите от Русия да летят с включени транспондери и да комуникират с всички РВД-та.

Не минава седмица, в която руски военни машини да не проучват границите на европейските държави. Тества се времето за реакция на евентуални противници, а понякога се извършват дори мними атаки. Един от последните случаи е от края на октомври. Тогава изтребители RAF Typhoon са пресекли пътя на два руски бомбардировача TU-95 Bear, които се приближавали над Северно море. Въздушното пространство над него и над целия Атлантически океан е под контрола на Великобритания. И двата военни самолета се върнали, преди да стигнат контролираното въздушно пространство.