От следващата година БНБ пуска в обращение монета от 2 лв.

8
Добави коментар
magnit
magnit

Вече е ясно как ще изглежда монетата от 2 лева, която ще влезе в обращение догодина, след като Управителният съвет на БНБ утвърди дизайна й.

Темата и изображението на Паисий Хилендарски е пренесена от банкнотите (емисии 1999 г. и 2005 г.) върху двете страни на новата монетата. Същият подход бе използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев през 2002 г., която е с лика на Св. Иван Рилски, припомнят от БНБ.

Точната дата, от която новите монети ще станат законно платежно средство, както и техническите характеристики и точното им описание, ще бъдат допълнително утoчнени с отделно решение на БНБ през януари 2015 г. и с обнародване в Държавен вестник преди пускането в обращение.

Двулевовите банкноти ще бъдат заменени от монети заради бързото изхабяване на хартията, което налага честата им подмяна и така увеличава разходите за поддържане на наличните в обращение пари. И след пускането на монетите, банкнотите с номинал 2 лева ще продължат да бъдат законно платежно средство.

Предстои БНБ да обяви обществена поръчка за доставка на монетните заготовки, необходими за производството, а самото отсичане ще бъде възложено на „Монетен двор“ ЕАД.

Източник: в. „Дневник“