Сладки вълнения от Япония, Индия и Китай за ресторантите на Варна

22
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Нетрадиционни сладки изкушения от целия свят – могат ли да се приготвят в ресторантите на Варна?

Както знаете, екипът на блог „Ресторанти Варна“ е страстен любител на кулинарните пътешествия. Комбинациите между родни и чуждестранни гастрономически традиции води до създаването на фюжън специалитети с неповторим вкус. Днес Ви представяме няколко нетипични десертни предложения от различни части на света, от които експериментаторите в ресторантите на Варна могат да взаимстват вдъхновяващи идеи.

Сладки вълнения от Япония, Индия и Китай за ресторантите на Варна

Любимо лятно удоволствие на много гастрономи в ресторантите на Варна и по света е сладоледът. А какво ще кажете за сладолед с уасаби? Това всъщност е една от емблемите на японската кухня. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че уасабито добавя нетипичен, остър и изненадващ вкус, от който със сигурност ще изтръпнете. Япония всъщност е „меката“ на сладоледите с откровено странни вкусове – от скариди, през кактус до… пилешки крилца!  Друга вълнуваща кулинарна дестинация – Индия – впечатлява любителите на сладкото с един десерт, добре познат и на гастрономите в ресторантите на Варна. Това е халвата. Какво е нетипичното в този десерт? Традиционната индийска халва се приготвя основно от брашно от грис и т.нар. „пречистено“ масло. Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти във Варна“ отбелязва, че най-популярните халви в екзотичната страна са  тези с моркови, с боб мунг, с леща и с нахут. Много хора по света възприемат тофуто единствено като заместител на месото, но дори те биха променили възприятието си, опитвайки един от необичайните десерти в китайската кулинария – бадемово тофу. Колкото и объркващо да звучи, бадемовото тофу всъщност е приготвено от кайсиеви ядки, а сладкият  вкус идва от бадемово мляко. Прекрасно предложение за вегетарианците в ресторантите на Варна!

Още азиатски десерти, които биха очаровали гастрономите в ресторантите на Варна

Нетипичните десерти с азиатски произход не свършват до тук. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че из целия континент са много популярни и обичани кейковете с червен боб. Съществуват разнообразни вариации на този десерт,  но в повечето от тях червените зърна на боба се варят, подслаждат, намачкват и след това се оформят по желания начин или се използват за пълнеж на други сладкиши. Индонезия също крие едно интересно предложение за ресторантите във Варна. Martabak е местната интерпретация на палачинка с топинг от разнообразни сладки и солени съставки като натрошени фъстъци, кондензирано мляко, банан, сусам. Наградата за най-сполучлива според клиентите комбинация получава martabak spesial – палачинка с течен шоколад и сирене.

Нетипични идеи от Португалия и Бразилия за ресторантите във Варна

Португалската кухня вълнува гастрономите с интересните си предложения, формирани под влиянието на множество чуждестранни кулинарни традиции. Едно изненадващо десертно предложение е Aletria Doce  – далечен роднина на оризовия пудинг, в който обаче оризът е заменен с нудли. Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ споделя, че това сладко изкушение неизменно присъства на коледната трапеза в Португалия, като обикновено се декорира с красиви канелени изображения и се поднася с различни плодове. С какво свързвате авокадото? В повечето ресторанти във Варна то се добавя към салати или от него се приготвя вкусно гуакамоле. Но не и в Бразилия. Там е по-вероятно да откриете авокадо в десертната листа под формата на Crème de Abacate. Сладкият авокадов крем се приготвя от пюрирано авокадо, мляко и свеж сок от лайм;  сервира се самостоятелно поръсен с орехи или се използва като пълнеж за различни сладкиши. Жадувате ли за незабравими сладки усещания и в ресторантите на Варна? Потърсете ги в менютата на Вила Марциана!

Още от рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“