Лувърът ни дава 4 зали за траките

7
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Тракийската цивилизация оживява в пълния си блясък в Лувъра. Най-престижният музей в Париж дава 4 зали за българската изложба, която ще бъде открита на 15 април 2015 г., пише в.“Стандарт“. До 20 юли французите и гостите им от цял свят ще видят не само най-бляскавите съкровища на страната ни – Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Свещарското, Летнишкото, Дуванлийското, но и предмети от бита на траките – керамични и бронзови съдове, монети. Експозицията е с работно заглавие „Антична Тракия. Одриското царство и неговите съседи. Археологически съкровища от българските музеи“. В нея участват 325 експоната с общо 1628 предмета. Те са така подбрани, че да дават най-пълна представа за бита на одриси и гети, но и да показват отношенията им със съседните цивилизации – гръцка и персийска.

165 млн. евро е застрахователната оценка на съкровищата, които ще бъдат показани в Лувъра. Поне 70 от предметите ще бъдат застраховани за между 1 и 5 млн. евро, като най-голяма ще е гаранцията за Панагюрското злато (49,8 млн. евро).

Бронзовата глава на Севт III ще бъде застрахована за 13 млн. евро. За да си представят величието на тракийския владетел, парижани ще видят и златното му съкровище, открито от Георги Китов в гробницата на Севт III в могила Голямата Косматка. За Париж заминават венецът от дъбови клонки, златният киликс, пиксидата във форма на мида, позлатеният шлем, наколенници, набузници, апликации.

Френската страна очаква чудесата на траките да бъдат видени от 4 милиона посетители на Лувъра от цял свят.

Повече четете ТУК.