Вече правят дрога и от хапчета за грип

1
Добави коментар
magnit
magnit

Стотици българи са започнали да правят малки лаборатории за метамфетамин или домашни оранжерии с марихуана.

От началото на годината полицаи са разкрили около 100 домашни оранжерии по мазета и тавани, поне още толкова работят. Открити са и над 40 миницехчета за синтезиране на дрога.

В момента масово младежи купували от Турция по-големи количества от свободно продаващите се медикаменти против грип като “Хюмекс”, от които лесно се извличал псевдоефедрин, сочат данните на МВР. Правели се малки количества дрога до 50 грама еднократно, от които при продажба се печелят около 3000 лева.

Продавачите на марихуана пък си засаждат средно по 15 до 30 растения, сорт “Холандец”, от които четири пъти в годината изкарват реколта от около 1 кг и печелят около 30 хил. лв., от всяка реколта, сочат данни на разследващите.

Близо двойно се е увеличила употребата на марихуана и синтетика, предупреждават от полицията. Сред най-търсените наркотици са тревата тип “Холандец”, която се продава за около 30 лева за грам, и метамфетамин, който се пласира по 60 лева за 1 грам.

Средната възраст на хората, които се заемат с дребно нелегално производство и продажба на дрога, е 25 години, сочат още данни на Криминална полиция.

В последните 10 месеца са разкрити домашни лаборатории за синтезиране на дрога в Сливен, Ямбол, София и Бургас. Всички тези мини цехчета правели средно по около 50 до 100 грама метамфетамин еднократно и чак след като продадат стоката на дребно – грам по грам, произвеждали ново количество. Така печалбата варирала от 3-4 хиляди лв. до месечни доходи от 20 000 лв. за по-оборотните продавачи на синтетика в София и по-големите градове.

Най-модно в тези среди е купуването от южната ни съседка на два вида свободно продаващи се лекарства, от които лесно се извлича псевдоефедрин.

“Един блистер “Хюмекс” или “Цирус” струва в Турция около 5 лева, но за да синтезират между 20 и 50 грама синтетична дрога „химиците“ трябва да се сдобият с 5 пъти повече от съответното лекарство, или поне 250-300 грама”, обясняват експерти от МВР. Най-рисково в този вид нелегална дейност било пренасянето на лекарствата от Турция до мястото, където ще се извлича необходимата съставка.

В последната около половин година МВР е заловило няколко по-големи пратки с псевдоефедрин от 90, 15 и 10 килограма, пренасяни наведнъж. Но по-дребните количества между 1 и 5 килограма от забранената у нас съставка се засичат много трудно и в повечето случаи минават безпроблемно през границата, разкриват разследващите.

Източник: в. „24 часа“