Любопитно за името Екатерина

3
Добави коментар
vestitel
vestitel

 Името Екатерина е едно от най-красивите имена. Срещаме го като Екатерина, Катя, Кати, Катрин, Каци, но то е едно и също име. Произходът чисто етимологически е гръцки и носи значението  „чистота“. В основата стои думат katarios, означаваща чистота, непорочност, от същия корен произлиза и думата катарзис, която буквално означава пречистване. Цялото това значение, както и нравствената сила на светицата, която го носи – света Екатерина, съставят облика на името. Хората казват, че името до голяма степен определя кой си.

Преданието разказва, че Екатерина (светицата) е била от знатно семейство, дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Тя била изумително красива, умна и със силен характер и заявила на родителите си, че ще се омъжи за оногова, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майката на Екатерина тайно изповядвала християнството и затова, все така тайно, решила да посвети и дъщеря си в светата вяра.

Преданието разказва също, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император опитвайки се да го убеди, че извършва голяма грешка, като преследва християните.

Затова се смята, че дамите, носещи това красиво име са дарени с физическа красота и нравствена обаятелност. Духът им е чист, а волята – непреклонна. Те знаят какво желаят и неотлъчно преследват целите си. Честни са, откровени и добри приятели. На тях може да се разчита, както в личен план, така и в професионален. Общуването с тях е лесно, но те винаги отстояват позицията си, когато вярват в нея.