“10-те най“ на Даниела Тренчева

6
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Даниела Тренчева е едно от най-харесваните лица в ефира на Нова ТВ. Макар да е завършила „Културология“ и „Видеооператорско майсторство“ в СУ, тя (съвсем случайно) попада от другата страна на камерата. Кариерата й започва в БНТ, след конкурс, който печели. В „телевизията-майка“ обаче остава не за дълго. Мести се в Нова ТВ като репортер и именно така попада в разследващата журналистика и става известна с разкритията си в предаванията „На чисто“ и „Темата на Нова“. Години наред Даниела доказва таланта си да разказва истории, които буквално „хващат зрителя за гърлото“. В момента, освен в Новините, Тренчева работи и по документалната поредица „Ничия земя“.

Като малка Дани мечтаела първо да стане лекар, а после и космонавт – като повечето деца. Или по-скоро като повечето момчета. Казва, че е била добро дете. Кротка, но с характер! Днес е такава, каквато й се налага да бъде. Когато работи, потъва в историите и в настроенията на другите. Никога не търси нищо преднамерено и на всяка цена. Има чувството, че е изживяла 100 живота. Не обича да дава интервюта и не говори за личния си живот. С гордост признава обаче, че е истински меломан и има колекцията с над 100 CD-та.

Най-дългият период, в който е работила без прекъсване по разследващ репортаж, е 72 часа. Споделя, че се старае да не подправя автентичната атмосфера на репортажите си и печели доверието на своите герои с искреност. Казва още, че няма как винаги да си силен и да си толкова мъдър, че да си сигурен в избрания път. В нея жената и журналистката са обединени от еднакви ценности, вярват в истински важните неща, а това й помага да не се отказва лесно. Никога не си е помисляла да се оттегли от бранша заради трудности или неудобни събеседници. „Когато имаш чиста съвест, спиш спокойно“, категорична е тя.

Като разследващ журналист една от запазените марки на Тренчева е „постановката“. Тя умело се впуска в актьорска игра, за да постигне целта си и да научи повече по темата, която преследва. Така например без проблем успява да измъкне имената на корумпирани полицаи, които покровителстват проституция в един от известните ни зимни курорти. Тогава й се налага да се престори на 17-годишна ученичка, която иска да упражнява „занаята“. Успява да подведе сутеньора и той, за да я убеди, че може спокойно да работи, без полицията и родителите да разберат нещо, й дава имената на ченгетата, с които е свързан.

Свободното си време Даниела отделя за кино и приятели. Предпочита да е с хора, с които се чувства уютно. Разговорите и книгите й дават много повече от престоя в козметичния салон. Признава, че жените, на които се възхищава, докато ги преценява през погледа на оператор, имат симпатични и мъдри бръчки, които ги правят красиви. Самата тя беше избрана от читателите на ViewSofia за най-красивата българка на 2009 г. „Една жена се усеща истински на базата на преживяното, а не на козметиката. Когато е интересна отвътре, това личи отвън“, казва Дани.

Даниела Тренчева е поредната звезда, която поканихме да участва в инициативата ни „10-те най на…“. Ето нейната десетка.

1. Най-много обичам… светлината – в безпътицата, в душите, в отношенията.

2. Най-много мразя… тази дума.

3. Думата, която най-точно ме описва е… експлозия.

4. Най-често гледам… „накъде духа вятърът“.

5. Най-много харесвам да слушам… тихите стъпки на някого, който се старае да не те събуди.

6. Препрочитал(а) съм най-малко два пъти… „Илюзии“ на Ричард Бах.

7. Най-много обичам да прекарвам свободното си време… в опити да го намеря и да се намеря.

8. Най-вероятно животът ми нямаше да бъде същият без… близките ми хора, приятелите, любопитството и способностите ми да си навличам неприятности.

9. Най-много ме вдъхновява… откритието, че все още има хора, които са добри, отстояват истината и умеят да пазят достойнството на другите.

10. Случката, която най-вероятно никога няма да забравя… осъзнаването на безсилието пред загубата на близки хора.

Коментари

коментар(а)

Подобни: 10-те най