Камиони с реактивни двигатели

65
Добави коментар
Segmadis
Segmadis

17 Flares

17 Flares

×

Ние хората сме способни на доста интересни, а и не толкова интересни неща. Виждал съм какви ли не “дивотии” за да направим нещо, което досега никой не е правил. Както сигурно знаете на запад се организират драг състезания с реактивни камиони. На изток обаче няма такова нещо, на изток също има такива камиони, но тяхната цел е по – практична.

Тези снимки са на камиони, които се използват в Русия. Първосигнално повечето хора биха се запитали, за какво е този реактивен двигател върху този камион, но след минута размисъл за студеното време в Русия сигурно доста хора ще осъзнаят, че всъщност по този начин братушките на север разчистват самолетните писти по летищата от сняг, понякога сигурно и от лед даже.

Не по – долната снимка е показан един друг камион, който е в действие в студената част на Русия. Оказа се че има доста такива камиони по летищата там, които в повечето случаи са оборудвани с двигатели от МИГ-15 или МИГ-17.

През 60те години на миналия век пък в Полша са използвали МИГ-15 за подобни цели, само че за да размразяват и да издухват снега настрани от железопътните линии. Както се вижда от снимката там са използвали почти цели самолети, само без крилата и задната част, като цялото навигиране на двигателя е било извършвано от кабината.

Погледнато от тази страна доста хора сигурно биха се запитали защо в такъв  случай такива двигатели не се използват примерно за пръскане на вода, което както знаем при тях е напълно възможно. Оказва се, че група Унгарци не си играят на дребно и са монтирали два такива двигателя на … танк, който използват за гасене на пожари примерно в нефтени кладенци.

Ето как изглежда това чудовище на живо и в действие:

[youtube]uyGDxglTVgA[/youtube]

Както вече споменах последните години на запад се прехласват повече по състезанията с такива камиони, които наистина са доста бързи както и да го гледаме. Абсолютен рекордьор в тази дисциплина е камионът от снимката по горе “The Shockwave”,  който с неговите 3 реактивни двигателя има обща мощност от над 30 хиляди конски сили и е в състояние, ако бъде изправен вертикално да се изтреля във въздуха с над 3G ускорение, което няма да го изтреля в космоса, но е достатъчно за да си кажем “УаУ”.

Оказва се обаче, че не винаги американците са мислили само за състезания, а досри са имали работещ вариант на камион с газова турбина (на снимката по – горе). Както и сами виждате отсека за двигателя като че ли го няма, но това всъщност е защото самата турбина има доста нисък профил и просто не е толкова обемна като един двигател с вътрешно горене в този случай.

И за последно да завършим с този меко казано звяр на 24 колела. Името му е MAZ-7907 и е създаден в автомобилните заводи в Минск. Предназначението му е било да пренася балистични ракети от точка А до точка Б. Поради теглото си обаче тези ракети са изисквали създаването на нещо толкова масивно като този камион. Дълъг е 30 метра и има 24 колела, задвижван е от турбо реактивен двигател, който създава мощност от 1250 конски сили, които се оказват достатъчни за пренасянето на товари до 150 тона. Скоро ще напиша и статия за тези съветски машини, които определено заслужават да бъдат показани някъде.

Ако искате да получавате редовни ъпдейти за най – новите статии можете да ме последвате в Twitter.

[topbloglog]

Neshtoto.com