Бягане в студено време

12
Добави коментар
ex3m.bg
ex3m.bg

Настъпи и времето от годината, през което много хора са обезкуражени да бягат от ниските температури и просто спират да го правят някъде до към Март. Не че има нещо лошо в това, но проблемът правейки така е в това, че когато дойде Март (или когато там започнете отново да бягате) и се опитате да започнете наново, разбирате колко неблагодарен е трудът, който влагате в това занимание. Особено ако не сте го практикували известно време…

И вместо и тази година да направите същото, защо просто не продължите да бягате както до сега? Разбира се, че навън е студено. А бягането в студено време е по-трудно. Но все пак има някои неща, с които може да подобрите изживяването си по време на тренировка. Ето как да оцелеете по време на смразяващо, в буквалния смисъл, бягане:

Уредете си среща

Така де, уговорете се с някой друг и отидете да бягате заедно. По-приятно е да бягаш с някого, а не сам. Всъщност, когато навън е студено е дори по-лесно да започнеш бягането. По-трудно ще ви е да си намерите приятел, който да ви се върже на акъла… 😉

Екипирайте се

Когато навън е студено, трябва да се обличаме. Това се отнася и за момента, когато бягаме. Само че с малки разлики. Опитните спортисти знаят, че прегряването е също толкова лошо, колкото и измръзването. А защо? Защото когато ни е топло се потим, а когато сме мокри, измръзваме по-лесно. Или поне се разболяваме…

Ето затова трябва да търсим баланса – да ни е топло, но не прекалено. Така че е хубаво да сме добре облечени, но нека е така, че преди започване на бягането да ни е малко студено. Това показва, че когато загрееш и бягаш, ще си достатъчно облечен, за да поддържаш телесната си температура в оптимални граници. Ако пък се чувстваш добре и преди да си започнал бягане, то тогава очаквай да прегрееш, след като започнеш.

Защитни аксесоари

Като говорим за поддържане на телесната температура, много е важно да се знае, че трябва да предпазваме крайниците и главата си от студа. Краката ви няма да замръзнат докато бягате, но ръцете ви се движат също и ако са без защита, студът прави усещането много неприятно. Така че помислете за ръкавици. Има и други средства, като уормъри например. Те също са много полезни в такива ситуации.

Другото важно нещо е шапката. Трябва главата ви също да е на топло, защото от нея се отделя голяма част от топлината на тялото и е хубаво да не я охлаждаме прекалено. Дори е най-добре да си хосите и втора шапка – една докато бягате и още една за след бягането. Да може след като спрете да свалите тази, с която сте се потили и да сложите друга, която е суха и ще ви пази топло.

Прием на течности

И накрая, не забравяйте и за хидратацията. Носете си вода. Това, че навън е студено не означава, че няма да имате нужда от хидратация. Напротив, точно обратното – за да поддържате оптимална телесната си температура, организмът има нужда от течности. Хубавото в случая е, че не е задължително течността да е вода. Може и топъл чай!

Добавете коментар