Шура Баджанащина е причинила банковата криза

2
Добави коментар
vaksen1
vaksen1

Шура Баджанащина крие мобилен телефон в дамската си кърпичка. сн. Екип Ф

На това мнение са мнозинството участници в най-новото НЕпредставително Асоциологическо проучване на Пр1 България.

Този път специалистите решиха да подходят нетрадиционно и дадоха възможност на участниците да прогнозират бъдещето: кой би спечелил от вихрещата се банкова криза у нас.

Според 40% от участниците това ще бъде майката на кризата. Независимо, че във въпроса не се уточняват името и възрастта й, е очевидно, че мнозинството респонденти са убедени, че печелившите от кризата са онези, които са я родили, демек предизвикали.  Това е логично заключение, опровергаващо напълно мита за заблудеността на по-голямата част от българското население.

Отговорът би могъл да се тълкува и в още една посока – колкото и мащабна криза да избухне у нас, в нея винаги ще са намесени близки роднини, при това с печалба.

Вторият по популярност отговор, предпочетен от 1/3 от запитаните гласи, че печеливш ще бъде кризисният ПиАр. На пръв поглед този резултат би могъл да се интерпретира оптимистично, доколкото една трета от участниците вероятно знае значението на израза “кризисен ПР”, за разлика от  многото мастити специалисти в същата област. Анализатори обаче предупреждават, че е възможно участниците да са възприели ПиАр като инициали на някаква също толкова мастита личност по асоциация с инициалите в едни важни, но безследно изчезнали държавни тефтерчета. Независимо кой се крие зад тези инициали, той/тя със сигурност е човек с влияние и следователно би могъл добре да спечели от кризата. Всъщност разликата между двата най-популярни отговора може да се окаже единствено в пола на печелившите мастити личности.

На фона на обезкуражаващите прогнози за силните роднински връзки, останалите отговори очаквано получават по-малко привърженици Едва 16% смятат, че кафенето пред главния вход ще спечели от банковата криза. Това означава че все по-малко хора имат надежда, че след взаимното ритане между атовете, малките и незначителни бизнеси все пак ще оцелеят.

Оптимистите, които очакват  банковият сектор да излезе на печалба, са още по-малко – едва 7% . Според тях е спечелила банковата тайна.  Разбира се, сам по себе си отговорът е многозначен и съдържа податки, че малцина посветени са наясно с развитието на банковата криза нататък.

В тези условия не е чудно, че едва 7% от участниците в анкетата очакват да не бъдат засегнати от банковите проблеми, тъй като ползват основно бартерни разплащания. В крайна сметка, както се видя, ежедневните ни транзакции могат да бъдат различни, но всички ще платим за печалбата на майката на кризата и кризисния ПиАр чрез нов държавен заем.

Екип Т