10 цитата за живота от Брус Лий

2
Добави коментар
miro.kamenov.7
miro.kamenov.7

На днешната дата Брус Лий щеше да навърши 74 години. Роден е като Лий Юен Кам на 27 ноември 1940 г. в Сан Франциско. Смятан от мнозина за най-великата и най-влиятелна личност в бойните изкуства през 20 век. Брус Лий умира на  20 юли 1973 г. на 32-годишна възраст. И до ден днешен има няколко версии за кончината му.

 

 

Според медицинската експертиза Брус Лий е починал от мозъчна едема. Други тиражирани теории са, че е убит, защото е разгласил тайните на кунг фу или от представители на неприятелска школа по бойни изкуства.

Каквато и да е причината за смъртта му, за своя кратък 32-годишен живот, Брус Лий успява да стане баща на две деца, филмова легенда, инструктор, режисьор, сценарист, а също така и да създаде собствена версия на бойното изкуство кунг-фу – джийт кун до (Пътят на изпреварващия юмрук).

Брус Лий е известен и с цитатите си за живота, част, от които ще ви припомним днес:

„Ако обичаш живота не си губи времето, защото времето е това, което съставя живота.”

***

„Забрави за победата и загубата, забрави за гордостта и болката.”

***

Аз не мога да те науча, аз мога само да ти помогна да откриеш себе си.

***

„Мислите са материални.”

***

„Изпразни ума си, бъди безформен – като вода. Ако сложиш водата в чаша, тя става чаша; Ако я сложиш в бутилка, тя става бутилка; Ако я сложиш в чайник, тя става чайник. Водата може да тече и може да бушува. Бъди вода, приятелю.”

***

„Не се страхувай от провала. Не провалът, а ниската цел е престъпление. Във великите опити е славно дори да се провалиш.”

***

„Няма граници. Има пречки, но ти не трябва да стоиш там, ти трябва да ги преодолееш. Ако те убие, убило те е. Човек трябва постоянно да подобрява нивото си.”

***

„Това, което е, е по-важно от това, което трябва да бъде.”

***

„Приемайте нещата такива, каквито са. Удряйте, когато трябва да удряте. Ритайте, когато трябва да ритате.”

***

„Самият живот е учител и ти си в състояние на постоянно учене.”

 

 

http://www.obekti.bg/