Черният петък не е това, което беше

4
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Tреската за пазаруване Черен петък в САЩ не е това, което беше. Дните на блъскането с лакти, за да се влезе в магазините с невиждани промоции, отминаха. 

Защо?

Няколко онлайн издания на маркетинг тематика от Щатите дават отговори в материали. Те говорят за „залез на Черния петък, какъвто американците го познават отпреди години“, заради ръст на онлайн търговията и поради други причини. 

„Само преди няколко години Черният петък бе най-голямата сила в маркетинга. Звънецът за старт на пазаруването в него беше сигнал от рода на „Готови? Приготви се! Старт!“. Всички се втурваха. Това бе денят с най-много продажби на дребно в Америка за годината и оживено обсъждан културен феномен. Някои обичаха Черния петък, други го отричаха, но всички говорехме за него. Той обаче показва знаци на отслабване.“ Това коментира в маркетинг раздела на списание Inc. Алисън Дейвис. 

Тя допълва, че фирмата за анализи на потребителското поведение Shopper Trak прогнозира, че Черният петък ще падне до третото място на ден с най-големи продажби в страната, след неделята преди Коледа (20 декември 2014 г.) и деня след Коледа. 

Какъв е проблемът? Някои го обясняват с термина „семантично засищане“. Той отразява действителен психологически феномен, формулиран от изследователи в областта на социалните науки. „Семантичното засищане“ работи по следния начин: когато една дума или фраза се използва твърде много, тя достига до точка на пренасищане и губи значението си дотолкова, че накрая се възприемана като безсмислица.

В миналото „Черен петък“ означаваше в Америка за повечето хора нещо специфично – денят след Деня на благодарността, когато човек рискува да бъде заклещен в някой магазин, докато се бори да си купи по-евтино 50-инчов телевизор. Това са емоции, емоции, емоции. „Черен петък“ бе дума с маркетингови суперсили. Сега тя се използва, за да се назовава с нея всяка продажба едва ли не от 1 октомври до Нова година. Превърнала се е в „шум“, не в изкусителен призив за действие и маркер на „добра оферта“. Смята се, че за търговията на дребно думата ще става все по-малко ефективна и безлична. 

Търговският директор в Wal-Mart в Щатите Дънкан Мак Ноутън коментира в тази връзка: „Преди го наричахме Черен петък. После стана и четвъртък. Сега е дълго цяла седмица. Може просто вече да му казваме „ноември“. 

Ето защо Черният петък отмря във формата, в която Америка го възприемаше, и трудно ще има същата суперсила.