Пчелно млечице – (Royal Jelly)

6
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(17 гласа, оценка 4.65 от 5)

Пчелното млечице помага при хипотония (ниско кръвно налягане).

Пчелно млечице (желе роял) се нарича отделеното вещество от гълтачните и челюстните жлези на пчелите работнички. Пчелното млечице служи като храна за личинките на пчелите и търтеите за 5 дни и на майката – през пролетта и лятото, когато тя усилено снася яйца.

Пчелното млечице е с жълто-бял цвят, кисел мирис и уникален вкус. В неговия състав влизат до 18% белтъчни вещества, от 10 до 17% захар, до 5,5% мазнини и повече от 1% минерални соли. Този пчелен продукт е богат на различни витамини, ензими, макро- и микроелементи. Установено е, че той съдържа всички основни аминокиселини (аргинин, хистидин, валин, метионин, триптофан и др.).

По своята хранителна стойност пчелното млечице значително надвишава кравето мляко. То съдържа 5 пъти повече белтъци, 4-6 пъти повече въглехидрати, 2-3 пъти повече мазнини, както и повишено количество витамини. Нещо повече, протеините на пчелното млечице се причисляват към лесно усвояемите. Например, ако 69-74% от белтъците в месото се усвояват в организма, то на протеините в пчелното млечице усвояемостта е 80%.

Натуралното пчелно млечице (желе роял) в маточниците е стерилно. То има бактериостатично и бактерицидно действие, т.е. в състояние е да преустанови възпроизвеждането и растежа на много бактерии, и дори да ги убие.

Специфичните свойства на този пчелен продукт привличат вниманието на много учени. От петдесетте години на миналия век в много страни започват обширни проучвания от експериментален и клиничен характер за установяване механизма на действие на пчелното млечице върху организма на животните и хората и неговото прилагане, в качеството на лечебен препарат.

Пчелното млечице е изпитвано при заболявания на сърдечно-съдовата система, на стомашно-чревния тракт, при туберкулоза и бруцелоза, артрит и др. Пчелното млечице съдържа много ацетилхолин – вещество, разширяващо кръвоносните съдове, затова действа добре при хипертонична болест. Има лечебен ефект и при хипотония.

Периодичното използването на пчелно млечице води до намаляване на пристъпите при пациенти с бронхиална астма и значително подобрява тяхното състояние. След приема на капки от спиртен разтвор на пчелно млечице, при диабет се наблюдава временно понижение на кръвната захар. Има също така съобщения за геронтологичен ефект (има тонизиращо действие, поддържа настроението, също така подобрява зрението, паметта, апетита в напреднала възраст).

В резултат на използването на пчелно млечице при тези пациентите се отбелязва постепенно подобряване на общото състояние, подобрява се притока на въздух, намалява сърцебиенето, болките в областта на сърцето, на ставите, в кръста. Положителният ефект на пчелното млечице се отразява и на процесите на метаболизма в тялото на възрастния човек. Така, след приема на 50 мг. млечице дневно, основната обмяна в организъм се увеличава средно с 24%.

Употребата на пчелното млечице се отразява благоприятно на атеросклерозата (включително на съдовете на долните крайници) не само в начален етап, но също и при пациенти с различни клинични прояви на заболяването.

Антисклеротичните свойства на пчелното млечице се дължат главно на неговия съдоразширяващ ефект, положително влияние върху централната нервна система и нормализиране на съдовия тонус, както и способността му да намалява нивата на холестерола и да увеличава на концентрацията на фосфолипиди в кръвната плазма.

Пчелното млечице, според някои автори, повишава резистентността към бактериални и вирусни инфекции, които изглежда са свързани с наличието в него на гама глобулин. Пчелното млечице се прилага и в редица други случаи.

Преди да използвате рецепта с пчелно млечице, се консултирайте със специалист.