Ниско кръвно налягане – симптоми

13
Добави коментар
dingo_was
dingo_was

Хората с високо кръвно налягане са  по-често от други умират от проблеми със сърцето и сърдечен удар. Това може да Ви заблуди, че на неговия фон ниското кръвно налягане не е толкова опасно. На практика обаче твърде ниското кръвно налягане – хипотонията – може също да причини проблеми.

В най-ниската си степен хипотония може да причини замайване на главата, затрудняване на зрението. В по-сериозни ситуации намалява притока на кръв към мозъка и  към други важни органи. Това намалява количеството кислород и хранителните съставки, които се доставят до тези органи и затруднява нормалното им функциониране. Хипотонията може да е индикация и за по-сериозно здравословно състояние.

Тъй като кръвта циркулира през тялото, тя оказва налягане на стените на кръвоносните съдове – както водата в маркуча и въздухът в гумата. Това се нарича кръвно налягане. Когато сърцето тупти и се свива, то изпомпва кръвта в артериите и кръвното налягане скача. Това е систоличното налягане. Между отделните удари на сърцето, когато то си почива, кръвното налягане е по-ниско и се нарича диастолично.

Нормалното кръвно налягане е със стойности от 120/80 мм Hg.  Стойностите на кръвното налягане се изменят през деня и варират при различните хора. Много фактори влияят върху стойностите му – позицията на тялото, ритъмът на дишане, нивото на стрес, физическата активност, приеманите медикаменти, консумираната храна и напитки, както и часовете от деня, в които се мери  – кръвното налягане обикновено е по-ниско през нощта, докато спите и се повишава щом се събудите. При здравите хора тялото отговаря и се адаптира към тези промени, за да поддържа нормалните стойности на кръвното налягане. Това дава сигурност, че жизненоважни органи – като мозък и бъбреци – получават непрестанно снабдяване с кръв и хранителни съставки.

Когато състоличното налягане спадне под 90 mm Hg, а диастоличното – под 60 mm Hg  – кръвното налягане се определя като ниско. Някои хора имат ниско кръвно налягане през цялото време и това  може да  е нормално за тях. Ако не чувствате някакви други симптоми, то не е необходимо някакво лечение. Ниското кръвно налягане става притеснително, когато е придружено от забележими симптоми – замайване на главата или в тежки случаи – шок. Когато се случи, то хората трябва да потърсят медицинска помощ, за да определят дали нещо в здравословното им състояние не е  причина за ниското кръвно налягане.

А какви са основните причини за ниско кръвно налягане?

Ниското кръвно налягане се появява, когато кръвното  не може да се поддържа в здравословни граници. Хипотонията може да бъде причинена от редица фактори и да повлияе на хора на различни възрасти. Има различни видове хипотония, които по-често засягат определени възрастови групи повече от други.

Последно обновена: Ноември 25, 2014