Неврогастрономията: „игрa на съзнанието“ в ресторантите на Варна

22
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

За никого не е тайна, че храната се възприема не само с вкусовите рецептори, но и с всички останали сетива. Този факт буди интереса на учени и кулинари и води до заформянето на една нова идея в ресторантите във Варна и по света, наречена неврогастрономия.

Същност на неврогастрономията в ресторантите на Варна

Понятието неврогастрономия се отнася до начина, по който мозъкът създава усещанията за аромат и вкус. Най-голяма заслуга за напредъка на изследванията в областта има Гордън Шепърд – професор по неврология в университета Йейл. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че  той проучва връзката между вкуса, който възприемаме, и частите от мозъка, отчитащи ароматите и цветовете, контролиращи емоциите, вкусовите предпочитания и нужди. Идеята му е близка до тази за мултисензорното хранене, набиращо популярност в ресторантите във Варна и по света, тъй като обяснява кулинарното удоволствие като многопластово сетивно усещане.

Експерименти с аромати и вкусове – от блог „Ресторанти Варна“

„Майсторът на неврогастрономията“ Marco Valussi провежда редица експерименти, за да разкрие основните аспекти на неврогастрономията: от затваряне на очите и запушване на носа и поставяне на мистериозна храна в устата, до опитване на серия от непознати напитки или описване ароматите на две различно оцветени напитки. Екипът на рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“ отбелязва, че според него ароматът е първият ключов фактор, влияещ върху вкусовите усещания. Това се доказва от един лесен експеримент, който лесно можете да опитате и у дома. Нарежете няколко малки парченца ябълка и лук, след което затворете очите си, запушете носа си и поставете едно кубче в устата си. Ако просто го преглътнете, Вие няма да възприемете никаква разлика във вкуса. Но ако усетите аромата, на секундата ще разберете дали това е лук, или ябълка. Valussi обяснява това с факта, че има само шест основни качества на вкуса – сладко, солено, горчиво, кисело, лютиво и умами, а в същото време можем да се насладим на милиони различни аромати. Ето защо ароматът на ястията допринася неимоверно много за цялостното кулинарно преживяване в ресторантите на Варна.

Наслада за очите в ресторантите на Варна

Колкото и да е важен, ароматът е само един от аспектите на мултисензорното възприемане на храната. Зрителното възприятие на ястията също играе огромна роля за съвкупното гастрономическо усещане. Но дори за самите експериментатори е изненадваща степента, в която то въздейства върху вкуса. Експериментът, който Marco Valussi прави, е да предизвика участниците да опитат два различни на цвят сока – червен и бял – и да опишат вкуса им. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ информира, че вкусът на червената напитка е описан като по-интензивен и е свързван с горски плодове, докато вкусът на белия сок е дефиниран като по-деликатен и наподобяващ зелена ябълка или по-светло оцветени плодове. В действителност се оказва, че това един и същи различно оцветен сок. Това напълно обосновава усилията, които кулинарните майстори във Вила Марциана и други добри ресторанти във Варна влагат в красивото визуално оформление на ястията.

Съзнанието над материята – от блог „Ресторанти Варна“

Сред най-удивителните аспекти от неврогастрономията е огромното влияние на социални и културни фактори върху вкусовите възприятия. В един от експериментите например участниците трябвало да опитат захарни разтвори и да изберат най-сладкия сред тях. Екипът на рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“ споделя, че повечето хора определили като такъв разтвора с ванилия, въпреки че в действителност всички били с еднакво ниво на сладост. Valussi обяснява това с факта, че аромат, който е асоцииран със сладост от определени културни общности, бива разпознаван от хора, принадлежащи към тях, като подслаждащ агент, въпреки че всъщност не е. С други думи, ако кулинарите в ресторантите на Варна добавят чили към някое десертно предложение, гастрономите веднага ще преценят, че то не е толкова сладко просто защото чилито обикновено съпътства солени храни. Но пък е гаранция за по-интензивни и малко познати усещания!

Отадайте се на удоволствие за всички сетива в ресторант Вила Марциана – Варна!

Още от рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“