Възстановяване след лумбална дискова херния в ранния период

7
Добави коментар
sofkachaneva
sofkachaneva

Възстановяване след лумбална дискова херния в ранния период

Статията за лумбалната дискова херния предизвика голям интерес, което показва че доста хора са изпитали или страдат от този проблем, но не знаят какво да предприемат. Обикновено ограничаването на двигателната активност е решение само през острата фаза на заболяването, когато се препоръчва покой и прилагане на аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства, понякога кортикостероиди и други. В над 90% от случаите това дава резултат и до операция не се стига. След около 10-15 дни лечение в клинична или домашна обстановка пациентът се обявява за здрав, без подробни разяснения как да процедира нататък.

Някои продължават да водят нормално ежедневие, докато в един момент хернията не рецидивира. Други започват напълно да щадят кръста си и преустановявят всякакви физически натоварвания. Това довежда до загуба на нормален обхват на движение в гръбначния стълб и атрофия на мускулите стабилизиращи гръбнака със всички негативни последствия от това, като болка в кръста от неясен произход или отново херниране на диска. Трети търсят съвети от некомпетентни хора, които им казват с две-три думи да не натоварват кръста си и толкова – това и баба ви може да ви го каже. 

Често повтарям, че както за профилактика, така и за лечение на различни проблеми в лумбалния гръбнак, трябва да се укрепи мускулатурата, изграждаща поясния мускулен корсет. Естествено, в ранния възстановителен период това няма как да стане чрез натоварвания във фитнес зала, а са нужни средствата на кинезитерапията и съобразена методика. Затова ви предлагам един комплекс от упражнения, който можете да изпълнявате спокойно в домашни условия без специално оборудване.

 

КОМПЛЕКС ЗА КИНЕЗИТЕРАПИЯ

Ранен възстановителен период

след лумбална дискова херния

 

– Противопоказание да не изпълнявате дадено упражнение е провокиране на силна болка.

– Всяко упражнение се изпълнява веднъж и се преминава към следващото с минимална почивка.

– Изключително важно е правилното дишане – издиша се по време на усилие и се вдиша при отпускане.

– Комплекса се изпълнява един път дневно първите няколко дни, след което може да се изпълнява 2 пъти на ден (например сутрин и вечер).

– При възможност е добре да се съчетае с масаж, който е задължително да бъде извършен от професионалисти, затова аз мога да ви препоръчам правилното място.

Изпълнявайте този комплекс следващите 4 до 6 седмици, след което ако се чувствате в достатъчно добро състояние, ви препоръчвам вашето физическо укрепване да продължи с фитнес занимания. Естествено, това отново трябва да става с подходяща методика, затова се доверявайте само на квалифицирани треньори.