Путин: Писна ми от българите

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Руският президент обвинява българските власти за спирането на проекта „Южен поток“

Основната причина за спиране на проекта „Южен поток“ са затрудненията, които българските власти създавали. Това е заявил руският президент Владимир Путин по време на срещата си с турския си колега Реджеп Ердоган на 1 декември, твърдят турски дипломатически източници, цитирани от в. „Хюриет“.

„Писна ми от българите“

„Писна ми от българите. Със Запада и ЕС зад гърба им ни предизвикват и ни се противопоставят. Те бавят проекта“, казал Путин на Ердоган по време на Съвета за сътрудничество на високо равнище Турция-Русия.

Руският президент обяви спирането на проекта за газопровода „Южен поток“ по време на съвместна пресконференция с Ердоган на 1 декември. Проектът трябваше да осигури преминаването на 63 млрд. кубични метра природен газ до европейските пазари през газопровод през Черно море и България.

Алтернативите пред Русия и Турция

Виж още: Борисов се среща с Юнкер за „Южен поток“

Решението на Путин е изненадало дори неговите най-близки сътрудници, които са разбрали за решението по време на разговорите с екипа на Ердоган. Спирането на проекта принуди Путин и Ердоган да търсят нови пътища за газопровода.

Двамата лидери са се договорили да започне техническата работа по нова тръба между Русия и Турция. Около 50 млрд. кубически метра природен газ се очаква да бъдат пуснати в продажба през газов терминал да се намира на турско-гръцката граница.