4 начина да се справим лесно с кашлицата с природни средства

4
Добави коментар
reina
reina

4 начина да се справим лесно с кашлицата с природни средства

4 начина да се справим лесно с кашлицата с природни средства 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Да облекчим кашлицата с билки

Суха и дразнеща, от която не можете да мигнете през нощта, или влажна и задушаваща гърдите, кашлицата винаги е неприятна. Но природата ни е дала лесно достъпни средства за облекчаването й.

1. Пчелен мед за спокойни нощи

При суха кашлица, която се усилва през нощта, помага лъжичка мед преди лягане. Медът има първо механичен ефект – той покрива раздразнената лигавица на гърлото и има доказано заздравяващо действие върху нея. Антисептичните му свойства улесняват борбата с вирусите, довели до неразположението, пише сп. „Здравен журнал“.

Най-подходящ е медът от мащерка, евкалипт, лавандула или бор – растения, богати на антисептични вещества. Вземете 1-2 чаени лъжички вечер, преди да си легнете. Не давайте мед на деца под 1 година, защото в него може да се съдържа бактерия, срещу която децата не са имунизирани. Има риск медът да предизвика кариес, затова мийте зъбите си след консумацията му.

2. Мащерка при суха кашлица

Ако се закашляте всеки път, щом започнете да говорите, и кашлицата предизвиква болки в гърлото, мащерката е вашата лечебна билка. Тя има едновременно обезболяващ и спазмолитичен ефект, освен това е антисептична и помага в случай, че кашлицата се дължи на инфекция, обхващаща областта уши-нос-гърло.

Запарете половин ч.л. мащерка в голяма чаша вряла вода за около 15 минути. Пийте по 4-5 чаши на ден, подсладени с лъжичка мед. Ако не харесвате вкуса на мащерката, потърсете билката под формата на капсули и взимайте от 3 до 6 на ден.

3. Прополис за гърлото

Когато кашлицата е раздразнила лигавицата в гърлото, прополисът идва на помощ с неговите антисептични и заздравяващи свойства. Продават се спрейове за гърло, съдържащи прополис в съчетание с други активни съставки – мед, мащерка, ароматни масла. Прополисът помага да се ограничи инфекцията и да не се стигне до усложнения.

4. Букет от билки срещу кашлица със секрети

Нужни са ви билки, които втечняват секрета и освобождават дихателните пътища. Такива са копърът, горският слез, бръшлянът и пчелникът. Ефектът им е по-добър, когато са съчетани помежду си. Можете да прибавите също мащерка и корени от анасон. Вземете по 10 г от всяка билка и направете смес. Една ч.л. от сместа залейте с чаша вряла вода и запарете за 10 минута. Пийте по няколко чаши на ден.