Полезни съвети за хора с диабет

1
Добави коментар
KatiaWriting
KatiaWriting

Диабетът е разпространено заболяване в съвременния живот, което до голама степен се дължи на акумулирания стрес в ежедневието. Захарната болест се характеризира с метаболитни нарушения и проблем с нормализирането на високите нива на глюкозата в кръвта. Тъй като това може да доведе след себе си множество усложнения и проблеми за всички органи в човешкото тяло, е от първостепенна важност дибетът да бъде правилно диагностициран и да се възприемат някои промени в начина на живот.

Макар че обикновено терапията е комбинирана, в основата на лечението на диабета стои правилната диета и спазването на някои условия, които спомагат за воденето на пълноценен живот въпреки заболяването.

Преди всичко трябва да се спазват лечението и препоръките на лекуващия лекар, който пък се съобразява с някои дадености и с желанията и нуждите на пациента.

Пълноценнното хранене и спазването на определена диета  (като например ограниченият прием на храни, които рязко повишават нивото на кръвната захар) е един от най-важните елементи в лечението. В тази връзка поддържането на нормално тегло спрямо индекса за телесна маса също играе огромна роля.

В зависимост от препоръките на лекаря и специфичните нужди на отделния пациент, редовната физическа активност оказва благоприятно влияние върху стабилизирането на глюкозните стойности в кръвта. Става дума за разходки, танци или някакъв спорт по половин час на ден.

Гликемичният контрол и измерването на кръвната захар (с глюкомер и тест-ленти) също трябва да се осъществяват на всекидневен принцип и в домашни условия, а не само в клиниката.

Отказването от цигарите, както и ограниченията в приемането на алкохолни напитки са условия, които вървят ръка за ръка със здравословния хранителен режим и физическото натоварване.

Не на последно място е препоръчително пациентите(особено по-възрастните) да притежават апарат за измерване на кръвно налягане, тъй като честотата на сърдечно-съдовите заболявания и проблемите с артериалното налягане е много по-висока сред хората с диабет, отколкото при тези без.

Ако се спазват тези съвети, диабетът позволява воденето на нормален и активен живот. С малки усилия всеки ден и вслушване в нуждите на организма, пациентът със захарна болест контролира сам нивото на риск от усложнения. Грижата за собственото здраве трябва да е приоритет, за да се чувства добре един човек, независимо с диабет или не, и за да се чувстват по-спокойно близките му.