Еко басейн • лейка пейка

12
Добави коментар
nadamlada
nadamlada

Естествено пречистващ се басейн

Естествено пречистващият се плувен басейн не е обикновен басейн, чиято вода се обработва с химикали. За пречистването и филтрирането на водата в еко басейна се разчита единствено на растителността. Водата се филтрира по естествен път, чрез водолюбиви растения. Тук ефектът, който се постига е целогодишен. Плуването в такъв басейн не прилича по нищо на плуването в езеро – тук липсват калта по дъното, няма растения, които биха пречили. Зоната за вегетация е отделена от зоната за плуване.

Естествено пречистващите се водни басейни вече стават все по-популярни в Европа. Такъв басейн може да се проектира при новоизграждащи се водни площи, а също и като реконструкция на вече изградени такива. Счита се, че цените за изграждането и на еко басейна, и на обикновения, е еднаква. С уточнението, че цената за поддръжка на естествен басейн е значително по-ниска.

След като водата веднъж се е филтрирала през зоната с растителността, с помощта на UV филтър тя се изпомпва за максимално пречистване и аерация. Обикновено при еко басейните има проектиран водопад, който да помага за изпомпването обратно на водата в зоната за плуване. Възможно е огромно разнообразие и форми на басейна и вегетиращата зона.

Имайки предвид, че обикновените басейни са нищо повече от една голяма вана, преливаща от химикали, естественият басейн е дългосрочен устойчив проект, който би увеличил цената и качеството на всеки дом и двор.

детайли източник: totalhabitat.com