Полезните свойства на джинджифила

9
Добави коментар
magnit
magnit

Ароматните корени на джинджифила са считани за най-доброто естествено противовъзпалително средство.

Растението е богато на минерали и витамини /В3 и В5/, има антибактериални, противогъбични, обезболяващи и други свойства.

Джинджифилът има дълга история на употреба при редица симптоми като главоболие, грип и настинки, лека астма, синузит, инфекции на гърлото и лош дъх. Смятан е за отличен антисептик, циркулаторен стимулант, включително за кръвта и лимфата и цялостен телесен детоксикатор.

Топъл чай от джинджифил успокоява хремата, подпомага изпотяването и понижава температурата.

Джинджифилът има успокояващо и балансиращо въздействие върху настроението.

Има стимулиращ ефект върху сърцето и кръвообращението, възстановява жизнеността и създава усещане за топлина и благосъстояние.

Помага за намаляване на високото кръвно налягане и телесната температура при треска. Ограничава съсирването, разрежда кръвта и понижава холестерола. Има отхрачващо действие, облекчава кашлица и белодробни инфекции.
Джинджифилът стимулира апетита и е чудесен помощник на храносмилането.

Той е добре познато средство за облекчаване на гадене и повръщане, действа успокояващо на стомаха при лошо храносмилане и киселини. Облекчава колики, коремни болки и има успокояващо действие при спазми, причинени от диария.

Растението облекчава и менструални болки, насърчава и подсилва забавена и оскъдна менструация. Може да бъде полезен помощник за облекчаване на болезнена овулация и се използва за подпомагане на репродуктивната система.

Изследвания установяват, че джинджифилът има ефект срещу инсулт и втвърдяване на артериите. Специалистите не препоръчват растението да се употребява по време на бременност и кърмене. Пациентите с болест на жлъчния мехур или с налична история за жлъчни камъни трябва да се консултират с лекар преди да използват натуралното средство.

Поради затоплящите си свойства джинджифилът не се препоръчва на хора, които не понасят добре топлина или са болни от гастрит и пептична язва.