Кафе, тютюнопушене и алкохол – фактори ли са за развитие на остеопороза?

0
Добави коментар
kyovev
kyovev

Повечето учени смятат, че прекомерната употреба на кафе води до намаляване на калция в организма поради засиленото му отделяне с урината. Поради това пиенето на големи количества кафе се приема като рисков фактор за развитие на остеопорозата, макар да няма категорични доказателства за вредното му влияние.
Ако все пак не можете да намалите консумацията на кафе, компенсирайте го като изпивате поне чаша мляко всекидневно – това би трябвало да компенсира загубата на калций.
Пушенето има неблагоприятен ефект върху костната маса
Причината за това е намалената продукция на естрогени в организма.  Никотинът, отделян от цигарите, в комбинация с ниско телесно тегло, благоприятства развитието на костеопороза, намалявайки костната плътност. Също така пушенето е предразполагащ фактор за ранна менопауза.
Няма категорични доказателства за влиянието на алкохола върху плътността на костната тъкан при употреба на малки количества
Наскоро беше проведено изледване на група жени на възраст 68-96 години и според получените данни, тези от тях, които в миналото са употребявали минимални количества алкохол в рамките на нормалното, имат по-висока минерална плътност на костите.