Косачки за трева – поддръжка

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

Не забравяйте всеки път, когато извършвате профилактика на електрическа косачка да я изключите от електрическата мрежа. При бензиновите двигатели винаги изваждайте лулата за свещта, за да увеличите вашата собствена безопасност при извършването на профилактика. Филтъра трябва да се  почиства редовно, особено ако се работи в запрашена среда. Замърсен или частично замърсен филтър ще се отрази на работата на двигателя и продължително използване в това състояние ще ускори неговото износване. Въздушният филтър трябва да се почиства поне на 20 работни часа, като при определени условия и по-често. Има два основни вида въздушни филтри – с филтриращи елементи и с маслена вана. При първият тип елементите трябва да се почистват редовно и при невъзможност да се подменят, а при вторият тип в маслената вана има масло, което трябва да се сменя при замърсяване.

При четиритактовите косачки за трева, каквито са и повечето от съвременните, които работят с чист бензин, маслото в картера трябва да се сменя редовно и в съответствие с препоръките на производителя. Препоръчително е първата смяна на маслото да е след 5 мото часа работа, което се счита за разработка на двигателя, а след това е добре да се сменя от 25 до 40 часа, в зависимост от условията на работа или ако няма толкова мото часове за съответната година е добре да се смени пролетта, преди започване на работа. Маслото трябва да е специално за работа на четиритактови двигатели с въздушно охлаждане, препоръчано от производителя на съответната марка косачки, като например подходящо такова е маслото с инициали SAE30 API SJ-CD. Някои производители препоръчват различни масла при работа на високи и ниски температури.

Независимо дали са роторни или палцови косачките, режещите им инструменти могат да бъдат заточвани, за да се постигне максимална производителност и ефективност. Проверката на режещият инструмент преди всяко рязане може да предотврати повреда на косачката и последвалият скъп ремонт заради изкривен или напукан нож. При палцовите косачки се заточват и подменят изкривените или счупените палци от режещата греда. Напукани и изкривени режещи инструменти се подменят незабавно!

Не позволявайте на тревни остатъци да се наслагват по режещият нож, около охлаждащите ребра на охладителната система или изпускателната система. Наслагванията по режещият нож го разбалансират, косачката понася по-големи вибрации и се износва по бързо. Използвайте пластмасова или дървена шпатула, за да почистите под корпуса и след това измийте с четка и вода. Никога не пръскайте вода върху компонентите на двигателя.

Не косете с електрически косачки след като е валяло или сутрин рано при наличие на роса, защото това може да предизвика проникване на влага в двигателя и да го повреди.

Проверката и почистването на запалителната свещ е също част от профилактиката, която е добре да се извършва през определен момент. Проверката е добре да се прави при работил двигател, а не веднага след запалване, защото веднага след запалване централният електрод задължително ще е покрит с черни сажди, заради обогатената горивна смес при първоначалното запалване и това може да даде грешна представа за състоянието на двигателя. При добре работещ двигател, след като се извади свещта след като е загрял изолацията на централния електрод трябва да е покрита със светлокафяв нагар, да има минимални отлагания и напълно да отсъства масло. Такъв двигател обуславя оптимални показатели при работа и нисък разход на гориво.

Съхраняването е важен момент от поддръжката на косачките за трева, като правилното съхраняване съпътства и нормалната им работа в последствие. За никого не е тайна качеството на предлаганите горива в страната ни, за това преди да приберете косачката за зимата, най-добре е да източите останалият бензин, както от резервоара, така и от карбуратора. Ако карбуратора е мембранен тип, презимуването на косачката с горивото може да доведе до разтягане на мембраните. Ако карбуратора е с поплавък, се образуват утайки от застояването на бензина и от намиращите се примеси в него. От друга страна ако резервоарът е метален ще забележите ръждата в него, образувала се от наличието на вода в бензина.

При избор на косачка за трева потърсете съвет от специалист. Консултантите на фирма „Агроком“ ЕООД ще ви консултират точно каква косачка Ви трябва, както и необходимите Ви консумативи за работа с нея, а ако сте неуверени какво правите, специализираният сервиз към фирмата ще направи необходимата профилактика вместо Вас.