Системен физически и психически тормоз върху децата в поправителни училища

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Доклад на БХК показва множество случаи на сексуален тормоз, бой с тояга, групов бой, лишаване от храна и публично унижение

Системно нарушаване на правата на децата, настанени в поправителни училища, интернати и домове за временно настаняване е отбелязано в последния доклад на Българския хелзински комитет (БХК), плод на двугодишно наблюдение над тези институции.

Физически и психически тормоз върху деца

Според доклада тези деца системно са подлагани на психически и физически тормоз, като някои от тях прибягват до самоубийство като зов за помощ, в който живеят. Част от регистрираните случаи на физическо и психическо насилие включват сексуален тормоз, бой с тояга, групов бой, лишаване от храна и публично унижение.

Организацията е изследвала условията в 10 вида институции за деца, сред които поправителни домове и институции за възпитателен надзор. Резултатите показват масово наличие на пряко и косвено насилие от страна на възпитателите и между самите деца, липса на адекватна медицинска грижа и нормални битови условия, социална изолация на настанените деца.

Изследователят към Българския Хелзински комитет Женя Иванова посочва някои примери за насилие и тормоз:

Наказания в стил „Гуантанамо“

Един от най-фрапиращите примери е от възпитателното училище в Подем, където момиче е заставено да обикаля по бельо интерната като наказание. В някои институции условията на живот напомнят на затвор, като в Бойчиновци, например, има наказателни килии, в които наказаните спят на дървени нари. В Сливен пък в наказателните помещения има кофа, която да служи за тоалетна.

„Децата свидетелства, че са обиждани ежедневно на етническа, полова и статусна основа, както и на основата хомосексуална ориентация. В полицейски управления по време на разпит децата са заплашвани дори със смърт, включително с брадви, патрони, пистолети и кучета“, споделя Иванова.

„Психическият тормоз между децата в институциите е неконтролируем. Настанените ежедневно стават жертви на кражби, заплахи, изнудване, манипулации, вербално унижение. Най-мащабният случай на насилие е този от Стралджа. Децата са подлагани на жестоки групови побоища от страна на персонала, при които те кървят и припадат от болка. Налагало се е сами да се грижат за раните си, като ги притискат с парцали, за да спрат кървенето“, казва още тя.

Иванова посочи и друг пример – от интерната в село Керека, където след отказ на дете да краде възпитател го е вързал в парното помещение и му е нанесъл жесток побой.

Виж още: Най-лошата година за децата

Самоубийството като „последно решение“

Заради системното насилие над и между деца в тези институции, нервите на много от тях се пречупват и те прибягват до самоубийство. Едно децата има над 20 белега от разрези по китките, а пред експертите от БХК то казало: „Не знаех какво друго да направя“.

От Българския Хелзински комитет настояват за законодателни промени и спешни мерки за предотвратяване на насилието в институциите за деца.