Профилактика на остеопороза

0
Добави коментар
kyovev
kyovev

Наименованието на болестта остеопороза идва от латинските думи „оsteo“- кост и „poros“– пора. Остеопорозата е тежко заболяване, което засяга скелета на човешкото тяло. Проблемът е, че костите започват да губят своята плътност и по то начин те изтъняват. Така се губи баланса между изграждането и разграждането на костната тъкан в полза на разграждането.

 
Хората с такова заболяване стават по-податливи на възможни счупвания в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. Остеопорозата може да бъде първична и вторична. Първичната се дели на генерализирана и локална, като генерализираната обхваща целия скелет, а локалната е се свързва с някаква конкретна инфекция. Вторичната се среща в определени случаи, като едва 5% от случаите на остеопороза са вторични. В този материал ще Ви запознаем с профилактика на остеопороза.
Какво е профилактика на остеопороза?
Профилактика на остеопороза представлява група от предпазни мерки, които се вземат за предотвраняване на болестта. Най-ефективната програма е тази, която включва голям брой действия, влияещи благоприятно на костната система. Трябва да се приемат достатъчен брой храни, които съдържат витамин C,D и калций.
Най-добрите източници на витамин C са: плодовете и зеленчуци (портокали, чушки и кивита). За добавяне на силиций в организма използвайте повече пълнозърнести продукти и минерална вода. Витамин Д е този, който се грижи за доброто усвояване на калция от храната. Яжте повече риба и най-вече сьомга, използвайте рибено масло в нормални количества и повечко жълтъци, но не ги комбинирайте, защото има опасност от натравяне.
От време на време могат да се консумира мляко, маргарин, десерти на зърнена основа и пудинги. Други много важни хранителни вещества, които са необходими за костното здраве са: магнезий, фосфор, калий, цинк. Най-богатата храна на калций е сиренето (730 мг в 100 г продукт), бадеми (240 мг в 100 г), както и сухи смокини, хайвер, яйчен жълтък и др. Средният дневен прием на калций при нормални норми е около 600-900 мг при здрави хора на възраст над 40 години.