Най-новите тенденции в кулинарията и ресторантите на Варна – II част

22
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

През 2015 година се очаква много нови вкусове, неизползвани продукти и неочаквани комбинации да извоюват позициите си в ресторантите на Варна и по света. Тези вълнуващи тенденции са обединени под едно общо наименование – „синдром на неспокойното небце“. Какво представлява този синдром и кои продукти ще бъдат на фокус през следващата година, разказва екипът на блог „Ресторанти Варна“.

Нови свежи „гости“ в менютата на ресторантите във Варна и по света

Международните консултанти по ресторантьорство, храни и напитки Баум и Уайтмън предвиждат светло бъдеще на позабравени кореноплодни зеленчуци като целина, пащърнак, алабаш, листно зеле. Намачкани, пюрирани, в огретени, в комбинация с колбаси или опушен мед, през следващата година те все по-често ще присъстват в менютата на ресторантите във Варна и по света.

Екипът на рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“ отбелязва и друга тенденция в кулинарията: по-широко приложение на морските водорасли. Очаква се шеф-готвачите вече да използват водорасли не само при приготвянето на суши, но и в бульони, в сосове за морски дарове и в ризото за деликатното добавяне на умами вкус и лека соленост. 

Хумус без граници – от блог „Ресторанти Варна“

Ако до преди няколко години хумус присъстваше само в менютата на арабските и индийските ресторанти във Варна и по света, то оттук нататък негови вариации все по-често ще се предлагат и в други заведения. Освен че има разкошен вкус, когато е приготвен качествено, хумусът е богат на протеини и фибри и е с ниско съдържание на мазнини, което го прави идеален избор за хранещите се здравословно. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че вече са налице предизвикателни вариации на хумус като хумус с цвекло, с тиква, със спанак и артишок, със соеви ядки, с лимонена трева и чили… И дори с шоколад! Любителката на кулинарните провокации Rozanne Gold приготвя уникален хумус от бял боб и печен сусамов тахан, гарнирани с азиатски микс от печени сусамови семена, водорасли и шисо (мента). 

Повече пикантни предложения в ресторантите на Варна и по света

Баум и Уайтмън прогнозират още, че през 2015 година гастрономите ще се наслаждават на все по-интензивни и изненадващи кулинарни усещания. За да са „в крак“ с актуалните тенденции, кулинарите в ресторантите на Варна и по света ще експериментират с добавянето на пикантна нотка към неподозирани продукти. Някои от тях дори вече приготвят различни интерпретации на пикантен мед – с халапеньо, с чили, с джинджифил, като добавка към салатни сосове, в комбинация с масло върху сутрешен тост или като изкусителен сос за пиле.  

Завръщането на традиционния сутрешен тост – от блог „Ресторанти Варна“

В сутрешните менюта на повечето заведения във Варна и  по света присъстват разнообразни видове тост. Някои от тях обаче звучат прекалено претенциозно, в разрез със семплостта и чистия вкус, които се очакват от тях. Световните консултанти по ресторантьорство предвиждат, че през следващата година ще бъде поставен край на описания като „ръчно приготвен хляб с 12 зърна, леко запечен върху дъбов огън, с органично сливово желе, приготвено от истински хипита и гарнирано с току-що смляна розова хималайска сол“. Според екипа на рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“ примамливи комбинации биха били тост с авокадо или с рикота и конфитюр от сезонни плодове. Семпло и вкусно!

А ще откриете ли актуалните тенденции и в кухнята на Вила Марциана? В ресторанта до Варна те винаги намират своята уникална интерпретация, деликатно съчетани с автентичните кулинарни традиции на региона и в комбинация с качествени местни продукти, завидни умения в кухнята и креативен дух. И през 2015 година подгответе небцето си за гастрономическа наслада от най-висока класа в ресторант Вила Марциана! 

Още новини от рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“