Финландия е засилила охраната на въздушните си граници

10
Добави коментар
check
check

Финландия е засилила охраната на въздушните си граници

144

10.12.2014

Финландия е засилила охраната на границите си по въздух заради „необичано високата активност“ на руски военни изтребители и бомбардировачи в Балтийския регион.

Това е отбелязано в разпространеното на 09.12.2014 г. комюнике на военновъздушните сили на Финландия, съобщава Българската телеграфна агенция като цитира ТАСС.

Финландските военновъздушни сили констатират засилена активност на машини на руската военна авиация в региона на Балтийско море и по конкретно Финския залив през изминалите няколко дни. Финският залив е един от заливите на Балтийско море между страните Финландия, Естония и Руската федерация. Към този момент нарушение на границите по въздух на Финландия не установено се допълва в комюникето.

Данните показват още, че полетите на руската авиация са осъществявани от военните бази в Русия по посока Калининград. Обратният маршрут включвал и Балтика. Забелязаните самолети били изтребители, бомбардировачи и други транспортни самолети.

Именно заради обезпокоителната активност на руските военни самолети Финландия е взела превантивни мерки по подсигуряване на засилена охрана на въздушните си граници.

Общо 13 руски военни самолета са преминали в неделя над Балтийско море в международното въздушно пространство в близост до гранични райони на НАТО. Информацията е потвърдена пред ТАСС от Оана Лунджеску – говорителка на алианса.