13 полезни съвета и туристически аксесоари, без които почивката не може

1
Добави коментар
Lubo_Uzunov
Lubo_Uzunov

13 полезни съвета и туристически аксесоари, без които почивката не може

Когато дните станат кратки, а вечерите студени, когато навън се стеля гъста мъгла и есента полека си отива е време да планувате поредното пътуване до близка или отдалечена дестинация.

Независимо от сезона на годината време за почивка, екскурзия или пътуване през уикенда, винаги трябва да се предвижда. С него и туристическите аксесоари, и самото заминаване.

Кои са нещата, без които не може всяка една туристическа ваканция, научете сега:

Багаж – безспорен е факта, че това е най-важната част от всяко едно пътуване. Разбира се след вас самите. Предвиждайки поредната екскурзия, пригответе качествени куфари за вашето незабравимо приключение. Помислете и за обема от багаж, който възнамерявате да вземете със себе си. Помнете, че по-големият куфар, може да помести и повече и по-малко, така, че по-добрата алтернатива тук е винаги на тръгване да остава свободно място. Последното, за да може на прибиране да съберете всички нови покупки, сувенири и подаръци, които неминуемо ще вземете със себе си за най-близките.
Чанта – чантата за багаж може да е всякаква, тя ще помести, както ръчният ви багаж, така и лаптоп или таблет, книга и всичко от първа необходимост, което по време на пътуването ще е от полза за вашия комфорт. Разглеждайки различни туристически обекти ще се чувствате много по-удобно ако на кръста имате чанта за пари, кредитни карти и лични документи. Чанта за плаж, чанта по време на обиколката из туристически обекти или чанта тип раница за по-екстремни условия.
Вещи – почти всеки тръгва на почивка с прекалено много дрехи, голяма част, от които дори не облича. Съветът е да не прекалявате с количествата, за да може лесно да носите тежестта му и да имате шанса винаги да импровизирате в облеклата.
Покупки – в случай, че нещо много харесате някъде по улички и магазини е добре да си го закупите. В повечето случаи човек си казва: „…на връщане ще го взема…“ и така и не минава отново по същия път.
Роуминг – погрижете се и за него на време, защото на чужда земя може да е късно.
Валута –пригответе паричната валута на чуждата страна, до която смятате да пътувате, защото често това може да създаде редица неудобства. На летища и гари има обменни бюра, предвидете поне масово използваните валути.
Местна храна – много пъти чуждата храна не се отразява добре на не свикналия стомах. Опитайте местни гозби и специалитети, но не прекалявайте с количествата, особено ако ви предстои дълга обиколка на следващия ден. Въпреки това не се лишавайте да опитате нещо от местните деликатеси.
Пътеводител – бъдете спонтанни. Не е нужно да планувате всичко по време на екскурзията или туристическото пътуване. Маршрута само по определен пътеводител може да е скучен. Оставете си време и за мързелуване в хотела, насладете се на атмосферата, загледайте местните, потопете се в магията на залезите на това място, което и да е то. Няма да усетите как отпуската е минала, докато тичате в преследване на поредната забележителност.
Фотоапарат – огромното желание да се снимате на всяка забележителност не е само ваше. То е заложено у всеки съвременен номад. Не забравяйте, че статуята или друга чудноватост, могат да ви лишат от удоволствието на самото пътуване. Дори 300 снимки няма да запълнят празнотата и впечатленията, които сами може да запечатите в съзнанието си.
Кредитна карта – на чужда територия кредитната карат е нож с две остриета. Не забравяйте, че тя се таксува по курс, който никак не се нрави на туристите.
Информация – предвидете всичката информация за хотела, в който смятате да отседнете. От адрес до телефонни номера, име и близко разположение до известни места. Не залагайте единствено на данни в лаптопа или телефона. Предвидете, че батерията може да е изтощена или да нямате връзка с Интернет. От полза ще е и старият познайник тефтера.
Раница – няма начин да заминете на пътешествие без раница. Особено ако сте на екскурзия, то качествените раници с много предградия и джобове могат да поместят, както връхна дреха, така и шише с вода, храна, фотоапарат или друга техника, покупките за близки и още редица неща, за които не сте помислили. При това раницата не заема място, не е в тежест на гърба и е защитена при лоши климатични условия навън.

Всичко, от което може да се нуждаете по време на вашето пътуване, може да се свежда до полезните съвети по горе или в sixtrips.com.