Трайфъл – английското изкушение в ресторантите на Варна

19
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Да благодарим на англичаните за разкошния десерт в добрите ресторанти на Варна, наречен трайфъл! Едно сладко изкушение,  пленяващо всички сетива с изискаността и вкуса си. За произхода, разновидностите и тънкостите при приготвяне на трайфъл, разказва екипът на блог „Ресторанти Варна“.

Същност на трайфъла – от блог „Ресторанти Варна“ 

Трайфъл е десерт, приготвен от гъст яйчен крем, плодове, пандишпан (често напоен с шери или друго десертно вино), плодов сок или желе, и бита сметана. Обикновено всички тези съставки се подреждат в слоеве, допринасящи за прекрасната визия на британското удоволствие. Трайфълът наподобява друг популярен десерт в ресторантите на Варна – парфе. И двете наслади се приготвят от блат, слоеве плодове, яйчен крем и бита сметана, но според екипа на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ трайфълът впечатлява повече с оформлението си, поради което често присъства в менютата за формални събития. По-сложните рецепти за трайфъл дори предвиждат поднасянето на десерта в стъклени купички със специален дизайн.   

Трайфълът преди ресторантите на Варна

Най-ранната употреба на думата „трайфъл“ се свързва с рецепта за десерт от гъста сметана, захар, джинджифил и розова вода, публикувана в Англия през далечната 1596 година. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че шестдесет години по-късно към първоначалната рецепта се добавят яйчен крем и блат, напоен с алкохол. Включването на желиран пласт към десерта датира от средата на 18-ти век. Така постепенно англичаните достигат до популярната днес рецепта, впечатляващо интерпретирана и до днес във Вила Марциана и други добри ресторанти във Варна. 

Тънкости при приготвянето – от блог „Ресторанти Варна“

В традиционния английски трайфъл за основа винаги се използва пандишпан, напоен с шери или портвайн. Като заместители на тези алкохолни напитки, майстор-сладкарите в ресторантите на Варна и по света използват разнообразни плодови сокове. Пандишпановият слой се покрива с конфитюр или компот (колкото и странно да звучи), следвани от гъст яйчен или ванилов крем. Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ отбелязва, че различните вариации предполагат добавянето на слоеве от ядки и/или бита сметана. За да добие завършен вид, трайфълът има нужда от въображението и свежите идеи на кулинарните майстори. 

Вариации на трайфъл в ресторантите на Варна и по света

Както екипът на блог „Ресторанти Варна“ вече спомена, най-значителна разлика във вкуса на трайфъла се постига чрез добавянето на различни алкохолни напитки – портвайн, шери или вино Мадейра. В безалкохолните версии се използват плодови сокове или други безалкохолни напитки като джинджифилова бира. Една популярна вариация на трайфъл в ресторантите на Варна и по света включва напояването на пандишпана в желе за постигане на впечатляваща текстура. Шотландците предпочитат друг подобен десерт, наричан „пиян кейк“, при който блатовете се накисват в драмбуйе (шотландски ликьор) или уиски. 

Друга интересна вариация на трайфъл е креолският трайфъл, познат още като руска торта. Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ споделя, че този десерт се състои от парчета различни кейкове, напоени с алкохол (червено вино или ром) и плодов сок, които се поднасят охладени.

Поднасяне на трайфъл – от блог „Ресторанти Варна“

Впечатляващият външен вид на трайфъла предопределя поднасянето му не само като вкусно сладко изкушение, но и като част от декорацията на масите при официални събития в ресторантите на Варна и по света. Контрастът между ярките цветове на плодовете, желето, конфитюра и кремаво-жълтия цвят на яйчения крем придават отличителност на английския десерт. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че трайфълът се сервира или в голяма стъклена купа в центъра на масата или в отделни красиви чаши или купички.  Във Великобритания този десерт традиционно се поднася на коледната трапеза като по-лека алтернатива на пудинга.

Екипът на един от най-добрите ресторанти на Варна – Вила Марциана – не пропусна да включи трайфъла в изкусителното си коледно меню за 2014 година, за да достави на своите гости неподражаемо мултисензорно удоволствие. Насладете се на още разнообразни специалитети от българската и интернационалната кухня в ресторант Вила Марциана – Варна!

Още новини от рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“