Традиционни ястия в Йордания – от „Ресторанти Варна“

19
Добави коментар
denisperalta
denisperalta

Традиционни ястия в Йордания – от „Ресторанти Варна“

„Sahtain уа Afiyah“ е израз, използван от йорданците при поднасяне на храната. Буквално той означава „Желая ви здраве и благополучие“ и се използва, за да насърчи гостите да се насладят от сърце на поднесените им ястия. Насладете се и Вие на кухнята на близкоизточната държава с разказа от екипа на „Ресторанти Варна“.

Meзе – източна идея за ресторантите във Варна

Йорданското мезе няма нищо общо с българското си значение. Това е вкусна комбинация от хумус, mutabbal, mohammarra, която се консумира върху хляб. Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ отбелязва, че това е едно здравословно, вкусно и подходящо за вегетарианци предложение, което предоставя поле за разнообразни интерпретации. Освен това е невъзможно да посетите традиционен ресторант в Йордания, без да започнете вечерята си с различни видове мезе! 

Традиционен йордански мансаф

Йордания е мултикултурна страна. Но ако има едно нещо, което обединява всички народи в нея, това е мансаф – богата и изобилна комбинация от ориз, агнешко и рехидратирано кисело мляко, което се сервира на всеки специален повод. Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ споделя, че ако искате да се докоснете до магията на мансафа, трябва да се отправите на пътешествие към пустинята. По традицията бедуините хапват сочното ястие изправени около голям поднос, използвайки дясната си ръка и държейки културно лявата зад гърба си. 

Зарб – творческо предложение от „Ресторанти Варна“

От всички антични рецепти и кулинарни практики в ресторантите на Варна и по света, приготвянето на зарб може би спада към най-драматичните, в артистичния смисъл на думата. Ястието се състои от агнешко или пилешко месо, билки и зеленчуци, които се поставят в съд и се заравят в пещ с горещи въглени под пясъците на пустинята. Когато дойде време за поднасяне на месото, пясъкът се избърсва, капакът се отваря и изкусителни аромати изкушават всички хора наоколо. Екипът на онлайн каталог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че независимо от промяната в техниките на приготвяне на това вкусно ястие с времето, месото все още е толкова крехко, сочно и отделящо се от костта, колкото е било и преди стотици години. 

Маслините и фурмите – емблеми на йорданската кухня

Хилядите палми в пустинните райони на Йордания определят наличието на безкрайно много разновидности на фурмите, от светли през тъмни до превъзходния вид Majdool, смятан за „кралицата на всички фурми“.

Географски погледнато, Йордания дава на своите маслини добре балансиран химически и чувствен вкус. Това ги прави перфектно допълнение към толкова много иначе обикновени ястия в обичаен вид или под формата на зехтин. Няколко популярни предложения за готвачите в ресторантите на Варна: може да поръсите няколко капки зехтин към салатата си; да го смесите с хумус и labaneh; или да предложите на посетителите си вкусна питка, която да потапят в купичка домашно приготвен зехтин. 

Сладки идеи от Йордания за ресторантите във Варна

Би било немислимо да приключим кулинарната си разходка в близкоизточната страна, без да споменем някои от многобройните сиропирани десерти. Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ е убеден, че само с един поглед през прозореца на която и да е сладкарница в Йордания, ще видите огромни, красиво аранжирани “планини“ от баклава. Друг интересен сладкиш се приготвя от фиде във формата на ромб или птиче гнездо, пълнено с фъстъци и сиропирано със захарен разтвор. 

Насладихте ли се на кратката разходка из традиционната йорданска кухня? Експериментирайте с вкусове в ресторантите на Варна!