Бургас поиска спешни промени в Закона за движение по пътищата

21
Добави коментар
amahondra
amahondra

До края на седмицата Община Бургас, Областна управа – Бургас, ОДП – Бургас и местната институция на омбудсмана ще внесат предложения за конкретни промени в Закона за движение по пътищата.

За бързото им разглеждане в постоянните парламентарни комисии ще съдействат новите бургаски депутати.

Предложенията ще бъдат насочени към спешна промяна на законодателната уредба с цел максимално рестриктивно отношение към нарушителите, особено към тези с повече от едно нарушение.

Това намерение идва в отговор на тежката катастрофа от събота, когато пияният Владо Айранов навлезе в насрещното платно и се блъсна челно в автомобил, убивайки трима души. Самият Айранов е само с леки наранявания.

Същият е рецидивист по отношение на пътните нарушения и шофирането след употреба на алкохол с многобройни подобни прояви през последните години.

Припомняме, загиналите са: 44-годишната Р.Д. от Сливен, дъщеря й Д.К. на 26 години и шофьорът на Голфа 24-годишният К.И. от Бургас.

Бургаският кмет Димитър Николов инициира среща, в която взеха участие новоназначеният областен управител Константин Гребенаров, заместник-кметът Красимир Стойчев, директорът на ОДП – Бургас Васил Едрев, началникът на „Пътна полиция“ Йонко Тончев, общественият защитник Таньо Атанасов, депутатите Димитър Бойчев, Иван Вълков, Галина Милева и Иван Алексиев.

Сред решенията им бе още и проверка на основанията за излючително либералните наказания, налагани през последните няколко години на Владо Айранов. Целта на проверката е да се установи дали има отговорни служители, които не са приложили закона в цялата му строгост, за да им се потърси отговорност.

Според приетата програма Община Бургас се ангажира да предприеме мерки за допълнително обезопасяване на пътната инфраструктура върху своята територия, а средствата за това да бъдат включени в капиталовата й програма за 2010 г.

Като най-важен момент от инициативата участниците в срещата посочиха общото настояване за включване в държавните капиталови разходи за следващата година на средства за довършване на мантинелите по път Е-87, който е част от републиканската пътна мрежа, за старт на изграждането на детелината Бургас-Средец-Созопол и малкия обход на Бургас, както и средства за проектиране на големия обход.