Ароматно свинско с бира

10
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Свинското месо е един от най-често употребяваните за храна от хората видове месо. Както и говеждото, то обаче е табу в някои култури. Свинята е един от най-старите видове добитък, опитомен преди около 9000 г. Вярва се, че опитомяването е станало или в Близкия Изток, или в Китай от дивата свиня. Преди масовото производство на свинското през 20 век, това месо в Европа и Северна Америка е предимно есенна храна . Поради сезонната природа на това месо в Западната кулинарна история, ябълките, набрани през късното лято и есента, са храна, която върви заедно с прясното свинско месо. Достъпността на месо и плодове през цялата година не е намалила популярността на тази комбинация в чиниите на западняците.

Рецептата е от конкурса „Готви, снимай и спечели… с Вкуси ме“

Необходими продукти:
1,5 кг обезкостена свинска рибица
1 с.л. сол
изсушена мащерка
стрит дафинов лист
изсушен риган
3 с.л. олио
2 нарязани големи глави лук
1 счукана скилидка чесън
500 мл тъмна бира
1 с.л. захар
50 г размекнато масло
50 г брашно

Начин на приготвяне:
Почистете месото от тлъстини и го нарежете на пържоли. В малка купа смесете солта, мащерката, дафиновия лист и ригана. Втрийте подправките в месото. Поставете месото в плитка купа и го покрийте и охладете 2 часа в хладилника.

Затоплете фурната на 150 C. През това време загрейте олиото на умерен огън в тежък тиган. Запържете месото добре от всички страни. Прехвърлете го в огнеупорно глинено гърне. Поставете лука и чесъна в тигана, задушете ги 5 минути, докато се зачервят. Добавете бирата и захарта и кипнете сместа. Изсипете сместа върху свинското. Оставете го да се пече близо 2 часа, докато соковете му станат бистри при боцване на вилица. Извадете месото от гърнето и го поставете на чиния за сервиране. В малка купа смесете маслото и брашното на гладка каша.

Загрейте соса в гърнето на умерен огън и кипнете соса. Като използвате тел за разбиване на яйца, добавете от маслото, за да сгъстите соса. Оставете го да къкри 3 минути. След като се сгъсти соса залейте всяка порция и сервирайте с гарнитура по собствено желание. Тази рецепта е за 8 порции. Добър апетит. Заслужава си да я опитате.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It