Арестуват генерал замесен в насилствено отнемане на органи от живи хора в Китай

5
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

Генерал-майор Гао Сяоян, секретар на Дисциплинарната комисия в Университета за Информационни и инженерни технологии на Народно-освободителната армия на Китай (НОАК) е била арестувана. Гао е първата жена генерал, подведена под съдебна отговорност след 18-ия конгрес на китайската комунистическа партия.

По време на този конгрес, който се проведе в края на 2012 г., беше определен сегашният държавен и партиен лидер Си Дзинпин.

Китайската медия caixin.com докладва, че Гао е арестувана на 27 ноември 2014 г. в дома ѝ, където полицията извършила и обиск.

Китайски медии съобщиха, че Гао е замесена в дело за корупция в болница 309 на НОАК.

Гао и отнемането на органи

В чуждестранни медии изтече информация, че докато е работила в болница 309 (2005 – 2012 г.), Гао също е била въвлечена в престъпления на насилствено отнемане на органи от живи привърженици на духовната практика Фалун Гонг.

В статия със заглавие „Магнатите, свързани с изпадналата в немилост генерал Гао Сяоян“ от 7 декември, китайската партийна медия „People’s Daily“ докладва, че Гао е имала тесни отношения с висшия армейски служител Гу Дзюншан, в резултат на което е получила званието генерал-майор през 2012 г.

Гао е една от малкото жени генерали в НОАК. Има причини да вярва, че Гао се е издигнала в кариерата, след като е подкупила бившия заместник-председател на Централната военна комисия Сю Цайхоу.

Гу Дзюншан и Сю Цайхоу са заклети привърженици на бившия държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин. Дзян е политически противник на настоящия лидер Си Дзипин.

Гу работи в управлението на НОАК от 2009 до 2012 г., когато е уволнен. Болница 309 е под управление на НОАК до август 2014 г.

Сю Цайхоу е заместник-председател на Централната военна комисия от 2004 до 2012 г. Официално е обвинен в корупция през юни 2014 г.

Политическият коментатор Тан Дзинюан каза в интервю за NTD Television: „Много военни болници, управлявани от НОАК, и в чието управление е участвал Сю Цайхоу, са извършвали насилствено отнемане на органи от живи привърженици на Фалун Гонг.“

Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг“ (WOIPFG) включи болница 309 в свой доклад заради твърдения, че там се извършва масово отнемане на органи от затворници на съвестта от Фалун Гонг.

„По тази причина смятам, че арестът на Гао Сяоян е тясно свързан с Сю Цайхоу.“

По думите на коментатора, в болница 309 има център за трансплантации. Приходите на този център са се увеличили 8 пъти от 2006 до 2010 г. В този период болницата е реализирала големи инфраструктурни проекти.

„Смятам, че крупните инвестиции са свързани с насилствено отнемане на органи от живи хора. Гао Сяоян е била политически ръководител и е придвижвала проектите в болницата. Тя много добре е знаела какво се случва там,“ казва Тан.

Антикорупционна кампания

Новият генерален секретар на китайската комунистическа партия Си Дзипин започна антикорупционна кампания след 18-ия конгрес на партията. Тази кампания засегна и армията. Обект на разследване са висши армейски служители, сред които: Гу Дзюншан, Сю Цайхоу, Ян Джуншан (бивш заместник-командир на военен окръг Чънду) и Ъ Уаниен (бившият окръжен комисар на военен окръг Чънду).

Според изтекла информация, разследват още 8 генерали, сред които: Ма Фасян, заместник-комисар на Военноморските сили на НОАК и Сун Юан, заместник комисар на военен окръг Дзилин. През ноември т.г. Ма Фасян извърши самоубийство.

„Антикорупционната кампания на Си Дзинпин е като стрела в полет: тя не може да бъде спряна“, каза Тан Дзинюан.

„Си и неговите привърженици добре разбират, че Дзян Дзъмин, Джоу Юнкан и Сю Цайхоу са организатори на масово отнемане на органи от живи хора. Така привържениците на Си никога няма да бъдат в безопасност, докато цялата фракция на Дзян не бъде елиминирана.“

Според политическия анализатор Ся Сяоцян, Дзян Дзъмин винаги се е страхувал да поеме отговорност за кървавите престъпления спрямо практикуващи Фалун Гонг, които започват по негова заповед през 1999 г. За това той се опитва да свали Си Дзинпин и да върне властта на фракцията си.

В отговор, Си започва антикорупционна кампания и систематично елиминира кликата на Дзян. Повече от половината партийни служители, арестувани заради корупция през последните години, са били въвлечени в кампанията на репресии срещу Фалун Гонг.

Много от тях не са участвали в борба за власт, а са получили кармично възмездие заради участието си в преследването на Фалун Гонг, смята Ся Сяоцян.