За ползите от чесъна

9
Добави коментар
magnit
magnit

В ежедневието непрекъснато се откриват все нови и нови полезни свойства на чесъна – както за здравето, така и за красотата.

Ето няколко изненадващи приложения на чесъна:

Против косопад – чесънът съдържа високи стойности алицин – вещество, което откриваме също в лука и можем да използваме ефикасно срещу оредяването на косата. Намачкват се скилидки чесън и се търка с тях кожата на главата. Може да се остави чесъна да престои в растително масло и след това да се масажира скалпа с памук, натопен в маслото.

При псориазис – чесънът има доказани противовъзпалителни свойства и може да се окаже много полезен за успокояване на кожата, страдаща от псориазис. Заливат се стритите скилидки чесън с растително масло. На следващия ден се напоява памук с маслото и се мажат засегнатите места. Така сърбежът изчезва.

За поддържане на оптимално тегло – учени са направили изследване с мишки, в чиято храна постоянно бил добавян чесън, в резултат на което всички те отслабнали, а мастната им тъкан намаляла. Учените твърдят, че няма причини същият ефект да не се възпроизвежда при хората. Всеки може да опита като добави чесън в менюто си всеки ден.

Против хрема – антиоксидантите, които се съдържат в чесъна, го превръщат в силно средство за укрепване на имунната система и за превенция на хремата. Всеки ден е добре да се добавя малко чесън в храната. Ако вече имаме хрема, е добре да си направим чай от чесън – заливат се стрити скилидки с гореща вода, след няколко минути се прецежда течността и се пие. Може да се добави малко мед или джинджифил за подобряване на вкуса.

За изваждане на трън – скилидка чесън се разрязва и се поставя отрязаната повърхност върху трънчето. Отгоре се слага лепенка или се затяга с бинт. След 20 минути се маха лепенката или бинта и се вижда, че трънчето е излязло от кожата.

Против гъбички на краката – чесънът има противогъбичен ефект и може да помогне против сърбежите и разпространяването на гъбичките. В леген с хладка вода се прибавя стрит чесън и се потапят ходилата.

Срещу херпес на устата – върху херпеса се налага стрит чесън. Неговите противовъзпалителни свойства намаляват болката и обхвата на херпеса. Освен това той изчезва по-бързо.

За предпазване на растенията – вредните за растенията насекоми бягат от миризмата на чесън. Може да се направи естествен пестицид, като се смеси стрит чесън, минерална вода и течен сапун. Получената смес се изсипва в пръскалка и се напръскват листата на растението.

За пропъждане на комарите – доказано е, че комарите не обичат чесън. В Индия са установили, че хората, които мажат краката и ръцете си с чесън, никога не страдат от досадните насекоми и техните ухапвания. В домашни условия може да се приложи следната рецепта: в растително олио, в което е бил накиснат стрит чесън се добавят вазелин и пчелен восък. С тази смес се намазват откритите части на тялото при атака от комари. Още по-лесно е просто да се поставят намачкани скилидки чесън в помещението.

При порязано – често, когато режем чесън, по пръстите остава лепкав пласт. Това естествено свойство е полезно при порязвания със стъкло. Намачкват се няколко скилидки чесън и се изтисква сока директно в прореза на кожата, след това се премахва излишното количество и се оставя да подейства. Т.нар. „чесъново лепило“ ще затвори порязаното място.

За по-богат улов на риба – рибите харесват миризмата на чесън. Рибарите могат сами да приготвят стръв като смесят хранителни остатъци от стрит чесън.