Каква е загадката на Мона Лиза?

7
Добави коментар
slavchev
slavchev

Спонсорирани връзки:

Коя е Мона Лиза?

Мона Лиза безспорно е една от картините на Леонардо да Винчи, които предизвикват изключително голям интерес сред историци, художници и редица други специалисти. Най-голямата загадка около тази картина е, коя всъщност е Мона Лиза и защо да Винчи е пожелал да увековечи точно нея?

Последните твърдения са, че това е майката на великият творец, която пък е била китайска робиня. Италианският историк Анджело Паратико твърди, че има много силна връзка между Леонардо да Винчи и мистериозният далечен Изток. Историкът е прекарал цели 20 години в Китай, където е изучавал отношенията между Китай и Италия, през последните 500 години на новата ера.

Паратико дори е написал книга, която ще бъде издадена през 2015-а година и е под заглавието: „Leonardo da Vinci: A Chinese scholar lost in Renaissance Italy“. Вярванията до сега бяха, че майката на Леонардо е било селско момиче от скромен род, но Паратико твърди, че тя е била китайска робиня на име Катерина.

„Сега съм съвсем сигурен, че майката на Леонардо е родена на изток. Един от богатите клиенти на бащата на Леонардо е имал робиня, която се е наричала Катерина. След 1452 г. и датата на раждане на Леонардо, нейното име повече не се споменава в нито един документ на този човек. Което значи, че е заличена от списъка с робите“, твърди италианецът. Той допълва, че Мона Лиза наистина е майка на Леонардо да Винчи, като тази теза е още от 1910 г. от Зигмунд Фройд.

Анджело Паратико подсилва тези свои твърдения с факта, че пейзажът на самата картина е китайски, но според него, единственият начин да бъде доказан произхода на Мона Лиза е като се направи ДНК анализ на тленните останки на роднините на да Винчи.

Спонсорирани връзки:

Остави твоят коментар

коментар(и)