При Яна: Сладки със свинска мас

5
Добави коментар

Необходими продукти:
1 кг вътрешна свинска мас
1/2 литър олио
250 мл лимонада
2 яйца
1 амонячна сода
1 к.л. сода бикарбонат
щипка сол
1 с.л. захар
брашно, колкото поеме – приблизително 2.5 кг брашно
пудра захар за поръсване. 

Първо започваме със свинската мас. Използва се вътрешната свинска мас, която е необходимо да се смели с машинка за мелене на месо. Смляната мас се слага в студена вода и с помощта на дървена лъжица се притиска, за да се изчисти маста. Водата се сменя, докато маста остане напълно бяла. Трудно е да се намери точно такава мас и затова и тези сладки не сме ги яли от деца. Така се случи, че точно след Коледа наши близки приятели споделиха с нас от ценната суровина и вкъщи се започна с манифактурата по приготвянето им.

Измесва се тесто и от него се точи лист с дебелина около 5 мм. С чаша за вино се режат кръгчета. Във всяко кръгче се поставя плънка и се сгъват на полумесеци.
В нашия случай решихме да приготвим три вида плънка.
Плънка с орехи и захар.
Ореховите ядки се слагат в плик и с чука за пържоли се начукват на не много дребни парчета. Смесват се със захар, тъй като самото тесто не е сладко. Сладостта на тези масленки идва от плънката и от пудрата захар, която се използва за поръсване.
Плънка с локум.
За предпочитане е най-обикновен локум. Локумчетата се режат на по 6 парченца. Във всяка сладка се слага по едно парченце. В този случай приготвих топченца с локумче.
Плънка с орехи и локум. Това беше експериментална версия на любимите вкусове. Съчетахме орехите с локум вместо със захар и за да се различават от останалите сладки ги оформихме във формата на коледни торбички. Отново с чашата се режат кръгчета. В центъра на кръгчето се слага плънката и с пръсти се обхващат краищата и се издигат. Получават се ето такива формички, които ако не се притиснат много силно, при печенето апетитно се разтварят и част от плънката се показва. Станаха също много сполучливи и интересни.
Ето и малко снимки 🙂